Европейската Комисия издаде нови практически съвети, за да се гарантира, че мобилните работници в рамките на ЕС, и по-специално онези, които упражняват критични професии в борбата с пандемията от коронавируса, могат да стигнат до своето работно място.

Това включва работещите в секторите на здравеопазването и храните, както и на други основни услуги, като грижите за деца, грижите за възрастни хора и служителите, които са от критично значение за предоставянето на комунални услуги, без обаче да се ограничава до тях. Заедно с Указанието относно временното ограничение на неналожителните пътувания до ЕС, тези практически съвети се издават в отговор на исканията, отправени от лидерите на ЕС на 26 март, и имат за цел да се намери решение на практическите затруднения на гражданите и дружествата, засегнати от мерките, предприети за ограничаване на разпространението на коронавируса, както и на националните органи, изпълняващи мерките.

Въпреки че е разбираемо, че държавите членки са въвели контрол по вътрешните граници, за да ограничат разпространението на коронавируса, е наложително работниците от критично значение да могат да стигат до местоназначението си без забавяне.

Европа се бори за живота си, предупреди Урсула фон дер Лайен

Европа се бори за живота си, предупреди Урсула фон дер Лайен

Решенията, които вземаме днес, ще бъдат помнени дълго време

Сред примерите за такива работници са: приложните специалисти в областта на здравеопазването, персоналът, грижещ се за деца и стари хора, учените в сектори, свързани със здравеопазването, хората, необходими за инсталиране на медицински изделия от критично значение, пожарникарите и полицейските служители, транспортните работници, както и лицата, работещи в сектора на храните.

Комисията приканва настоятелно държавите членки да въведат специални необременяващи и бързи процедури, за да се гарантира безпроблемното преминаване на такива погранични работници, в това число и пропорционален здравен скрининг.

Наред с определянето на тези специфични категории работници, в насоките се пояснява също така, че държавите членки следва да позволяват на пограничните работници като цяло да продължават да пресичат границите, ако работата в съответния сектор е все още разрешена в приемащата държава членка. Държавите членки следва да третират трансграничните работници така, както третират националните си работници.

Що се отнася до сезонните работници, особено в сектора на селското стопанство, държавите членки се приканват да обменят информация относно различните си нужди на техническо равнище и да въведат специални процедури за гарантиране на безпрепятственото преминаване на такива работници, за да се отговори на породения от кризата недостиг на работна ръка.

При определени обстоятелства сезонните работници в селското стопанство изпълняват критични функции за събирането на реколтата, посевните дейности и отглеждането на посевите. В такава ситуация държавите членки следва да третират тези лица като работници от критично значение и да уведомяват работодателите, че е необходимо да осигуряват подходяща защита на здравето и безопасността.

Съвместно с държавите членки Комисията ще продължи да набелязва най-добрите практики, които могат да бъдат въведени във всички държави членки, така че да се даде възможност на работещите да упражняват своите критични професии, без да срещат ненужни спънки.

ЕП подкрепи категорично мерките на Еврокомисията срещу пандемията

ЕП подкрепи категорично мерките на Еврокомисията срещу пандемията

Предстои да бъдат одобрени от Съвета на ЕС...