Като част от съвместната реакция на ЕС спрямо разпространението на COVID-19, Европейският парламент прие с почти пълно единодушие три спешни предложения на извънредна пленарна сесия в четвъртък.

По-малко от две седмици след като Европейската комисия представи предложенията си, спешните мерки в подкрепа на хората и предприятията за справяне с кризата бяха гласувани в пленарната зала.

Сасоли: Нито крачка назад, трябва да се защитим от пандемията

Сасоли: Нито крачка назад, трябва да се защитим от пандемията

ЕС да поведе рестарта на икономиката...

Едното от одобрените предложения е инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса. Тези мерки имат за цел да насочат възможно най-бързо 37 милиарда евро от наличните фондове на ЕС към гражданите, регионите и държавите, които са най-силно засегнати от пандемията. Фондовете ще бъдат насочени към здравните системи, малките и средните предприятия, пазарите на труда и други уязвими сектори от икономиките на държавите-членки. Предложението беше прието с 683 гласа "за", 1 гласа "против" и 4 "въздържал се".

Мерки на общоевропейско ниво предлагат срещу коронавируса

Мерки на общоевропейско ниво предлагат срещу коронавируса

1000 бързи теста ще бъдат направени на групи от хора

Второто предложение, гласувано от евродепутатите, е разширяването на обхвата на фонд "Солидарност", с оглед използването му при извънредни ситуации свързани с общественото здраве. Мерките ще осигурят до 800 милиона евро за европейските страни през 2020 г. Операциите, които ще отговарят на условията на финансиране от Фонда, вече ще включват извънредни ситуации в областта на общественото здравеопазване, включително медицинска помощ, както и мерки за предотвратяване, наблюдение или контрол на разпространението на болестите. Разширяването на фонд "Солидарност" беше прието с 671 гласа "за", 3 гласа "против" и 14 "въздържал се".

Третата одобрена инициатива е временното суспендиране на правилата на ЕС за летищните слотове. Така ще се предотврати оперирането на празни полети от въздушните превозвачи по време на пандемията. Това временно суспендиране означава, че авиокомпаниите няма да бъдат задължени да използват слотовете си за излитане и кацане, за да ги запазят през съответния период на следващата година. Така нареченото правило "използваш или губиш" ще бъде отменено през целия летен период, от 29 март до 24 октомври 2020 г. Предложението беше прието с 686 гласа "за", 0 гласа "против" и 2 "въздържал се".

Предстои Съветът на ЕС официално да одобри позицията на ЕП. Приетите мерки ще влязат в сила щом бъдат публикувани през следващите дни в Официалния вестник на Европейския съюз.

Коронавирусът уби вече над 15 000 души в Европа

Коронавирусът уби вече над 15 000 души в Европа

Общо починалите в целия свят са над 23 000 души