Европейският съюз трябва да поведе рестартирането на икономиката след кризата с коронавируса, заяви председателят на Европейския парламент Давид Сасоли пред лидерите на страните в ЕС. Той говори по видеовръзка в началото на видео конференцията на държавните ръководители на 26 март

Сасоли изтъкна нуждата от здравни мерки за овладяване на епидемията, но също така посочи, че трябва да се мисли и за рестартиране на икономиката, опазване на работните места и защита на социалния модел.

"Вече знаем със сигурност, че епидемията на коронавируса ще задейства безпрецедентно свиване на европейската икономика в момент, в който тя вече страда от нисък растеж и прекалено ниска инфлация. Не можем да си позволим тежката здравна криза, която преживяваме, да се развие във финансова, икономическа, социална и политическа криза." - посочи председателят на ЕП.

Мерки на общоевропейско ниво предлагат срещу коронавируса

Мерки на общоевропейско ниво предлагат срещу коронавируса

1000 бързи теста ще бъдат направени на групи от хора

Той изтъкна важните мерки, които ЕС предприема, като пакета, предложен от Европейската комисия, но добави, че е нужно да се приемат нови инструменти. Сасоли се застъпи за увеличаване на капитала на Европейската инвестиционна банка, за да може тя да окаже по-голяма подкрепа на малкия и средния бизнес.

Друга инициатива, за която призова председателят на ЕП, е издаването на общи дългови книжа. Това "ще ни позволи да наберем средства на пазара при едни и същи условия за всички и да финансираме политиките, които са нужни за рестартиране на ЕС след тази епидемия".

"Никой не трябва да прави крачка назад. Всеки един трябва да се чувства ангажиран със защитата на нашите страни. Тази криза или ще разкрие нашата истинска способност да изградим бъдещето на Европа, или ще означава поражението на европейския проект." - каза още Сасоли.

ЕП подкрепи категорично мерките на Еврокомисията срещу пандемията

ЕП подкрепи категорично мерките на Еврокомисията срещу пандемията

Предстои да бъдат одобрени от Съвета на ЕС...

Той посочи, че е важно европейските институции да продължат работата си: "Трябва да докажем на нашите граждани, че Европейският съюз е отговорът на тази извънредна ситуация и на кризата, която ще последва."

"Парламентът ще остане отворен и се надяваме скоро да разполагаме с нужните мерки, по които да гласуваме. Моментът е сериозен и Парламентът няма да стои и да гледа." - обобщи Давид Сасоли.