Европейската комисия отпуска 500 млн. евро за увеличаване на производството на боеприпаси за отбранителната промишленост на ЕС.

Средствата са предвидени в Акта в подкрепа на производството на боеприпаси (ASAP) и ще позволят на европейската отбранителна промишленост да увеличи капацитета си за производство до два милиона боеприпаса годишно до края на 2025 г.

Комисията подбра 31 проекта за подпомагане на европейската промишленост при увеличаването на производството и готовността. Очаква се споразуменията за отпускане на безвъзмездни средства с избраните кандидати да бъдат подписани през май.

ЕС превръща в приоритет производството на оръжия и боеприпаси

ЕС превръща в приоритет производството на оръжия и боеприпаси

Европейската комисия разработва пакет от документи за ускорена милитаризация на икономиката на ЕС

ЕК започна и работната програма за инструмента за укрепване на европейската отбранителна промишленост чрез съвместни обществени поръчки (EDIRPA) и четвъртата годишна работна програма на Европейския фонд за отбрана (ЕФО). Общо тези програми разполагат с бюджет от близо два милиарда евро.

Днешните стъпки за укрепване на европейската отбранителна технологична и индустриална база се предприемат след приемането на Европейската стратегия за отбранителната промишленост и свързаното с нея предложение за Европейска програма за отбранителна промишленост.

ЕП одобри повече производство на боеприпаси и ракети за Украйна

ЕП одобри повече производство на боеприпаси и ракети за Украйна

Законът предвижда да помогне на държавите членки да възстановят арсеналите си

С приемането на EDIRPA и стартирането на съответните покани за представяне на предложения ЕК за първи път стимулира страните членки да придобиват съвместно отбранителни продукти, които обслужват най-неотложните и критични нужди, особено произтичащите от агресията на Русия срещу Украйна.

С общ бюджет от 310 милиона евро работната програма на EDIRPA ще подпомага съвместното възлагане на обществени поръчки в областта на производството на боеприпаси и на противовъздушната и противоракетна отбрана.

Предложения могат да се представят до 25 юли.

Тиери Бретон подготвя ЕС за "режим на военна икономика"
Обновена

Тиери Бретон подготвя ЕС за "режим на военна икономика"

ЕК предлага специален фонд в размер на 100 милиарда евро за отбранителни проекти