Европейската комисия е отправила към „Газпром” искане за предоставяне на информация във връзка с информация за нарушаване на антимонополното законодателство при газови доставки за компании в България, предаде агенция „Новости”.

Уточнява се, че искането е отправено през февруари тази година. Информацията за него е публикувана в меморандум за нова емисия от облигации на руската „Газпром”.

Агенцията припомня, че през декември се появиха съобщения за вероятност от спиране на доставките за „Овергаз” заради дългове на българската компания.   

През август 2012 г. Европейската комисия започна разследване за нарушения на европейското антимонополно законодателство от страна на „Газпром”. На 22 април, 2015 г. ЕК излезе с изявление, в което се посочват  възражения на комисията (Statement of Objections) по отношение на дейността на „Газпром” на територията на общността. Бяха повдигнат официални обвинения срещу руската компания във връзка с нарушения в България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия.