Европейската комисия предяви иск срещу Гърция пред Върховния съд на ЕС за това, че балканската страна не е преразгледала своите планове за управление на риска от наводнения. Това предаде Ройтерс.

Преди пет месеца проливни дъждове в Гърция наводниха плодородната Тесалийска равнина, унищожавайки посевите и добитъка и повдигайки въпроси относно способността на средиземноморската страна да се справя с все по-променлив климат.

Съгласно правилата на ЕС страните членки трябва да актуализират веднъж на шест години своите планове за управление на риска от наводненията, набор от мерки, целящи да им помогнат да намалят рисковете от наводнения за човешкия живот, околната среда и икономическите дейности.

ЕК официално уведоми Гърция миналата година, че трябва да финализира своите планове за управление, но страната досега не е прегледала, приела или докладвала своите планове за управление на риска от наводнения.

Миналия месец Ек заведе дела срещу България, Кипър, Испания, Ирландия, Малта, Португалия и Словакия за неспазване на ангажиментите си.

ЕК дава България на Съда на ЕС за управлението на речните басейни

ЕК дава България на Съда на ЕС за управлението на речните басейни

Започват и процедури срещу страната ни за нарушения в правосъдието и енергетиката