Европейската комисия (ЕК) ще предяви иск пред Съда на Европейския съюз (ЕС) срещу България и още 5 държави членки за това, че за това, че не са приключили преразглеждането на своите планове за управление на речните басейни. Преразглеждането се налага съгласно Рамковата директива за водите (Директива 2000/60/ЕО) и/или на плановете за управление на риска от наводнения, изисквани с Директивата за наводненията (Директива 2007/60/ЕО), съобщиха от ЕК.

От Еврокомисията обясняват, че директива за водите е насочена към осигуряване на добро качествено и количествено състояние на европейските водни обекти като реки и езера. С нея с цели намаляване и премахване на замърсяването. Друга задача на документа е да се гарантира, че има достатъчно вода за нуждите на хората и на дивата флора и фауна. Съгласно Рамковата директива за водите държавите членки на ЕС трябва да актуализират и докладват своите планове за управление на речните басейни на всеки шест години. Плановете включват програма с мерки за осигуряване на добро състояние на всички водни обекти. Съгласно Директивата за наводненията държавите в Евросъюза трябва да актуализират и докладват на всеки шест години и своите планове за управление на риска от наводнения.

През февруари 2023 г. Комисията е изпратила официални уведомителни писма, а след това, през септември м. г. - и мотивирани становища до всички държави, които не са актуализирали и преразгледали тези планове към момента. Въпреки известния напредък шест държави все още не са изпълнили задълженията си по едната или по двете директиви. Испания, Малта и Португалия все още не са докладвали изцяло своите трети планове за управление на речните басейни и втори планове за управление на риска от наводнения. България и Ирландия не са докладвали изцяло третите планове за управление на речните басейни, а Словакия - вторите планове за управление на риска от наводнения.

Според ЕК усилията на институциите в държавите са недостатъчни и затова предявява иск срещу тези държави членки пред Съда на ЕС.

ЕК откри процедура срещу България за презумпцията за невиновност

ЕК откри процедура срещу България за презумпцията за невиновност

Те не са приели правилно директивите на ЕС за правата на справедлив съдебен процес в наказателното производство

Освен това Европейската комисия започва две процедури срещу страната ни в областите Правосъдие и Енергетика. Започват производства за установяване на нарушения и са изпратени официални уведомителни писма до България.

Едната процедура е за това, че не сме транспонирали изцяло в националното си законодателство Директивата за процесуалните гаранции за децата, които са заподозрени или обвиняеми в рамките на наказателното производство (Директива (ЕС) 2016/800).

Другото производство е за неизпълнение на задълженията за уведомяване на ЕК за определена информация, предвидени в Регламента за сигурността на доставките на газ (Регламент (ЕС) 2017/1938).

ЕК отрече да води разследване срещу България заради "Лукойл"

ЕК отрече да води разследване срещу България заради "Лукойл"

Все пак ако се окаже, че "Лукойл" заобикаля санкциите, имало наказателни процедури