Европейската комисия съобщи в четвъртък, че е открила процедура за нарушение срещу Белгия, България и Хърватия за това, че не са приели правилно директивите на ЕС за правата на справедлив съдебен процес в наказателното производство.

Нарушението се отнася до неправилно транспониране на директивата за засилване на презумпцията за невиновност и правото да присъстваш на процеса в наказателното производство, каза комисията.

Сега Белгия, България и Хърватия разполагат с два месеца, за да предприемат необходимите мерки за отстраняване на недостатъците, установени от комисията.

Ако тяхното решение не удовлетворява комисията, тя може да реши да изпрати мотивирано становище.

Европейската комисия реши да изпрати официално уведомително писмо на България (INFR(2023) 2093) за това, че не е транспонирала правилно Директивата относно укрепването на презумпцията за невиновност и на правото на лицата да присъстват на съдебния процес в наказателното производство (Директива (ЕС) 2016/343).

ЕК ни напомни за презумпцията за невинност

ЕК ни напомни за презумпцията за невинност

Комисията продължава с наказателните процедури и дава срок за отговор от два месеца

Комисията смята, че някои национални мерки за транспониране, нотифицирани от България, не отговарят на изискванията на директивата, по-специално мерките относно публичното позоваване на вината, правото на лицата да не се самоуличават и средствата за правна защита срещу нарушения на правата по директивата. Освен това Комисията счита, че обхватът на директивата не е транспониран правилно в българското законодателство, съгласно което незадържаните заподозрени лица не се ползват от правата, предвидени в директивата.

Европейската комисия също така реши да изпрати мотивирано становище на България (INFR(2021)2098) поради това, че не е транспонирала правилно Директивата относно правото на информация в наказателното производство (Директива 2012/13/ЕС).

През септември 2021 г. Комисията изпрати на България официално уведомително писмо. Тя смята, че националните мерки за транспониране не отговарят на изискванията на директивата, по-специално по отношение на правото на достъп до материалите по делото, които са от съществено значение за ефективното оспорване на законосъобразността на ареста или задържането. Освен това Комисията отбелязва, че в България все още не са правилно транспонирани приложното поле на директивата и правото на информация във връзка с правата и разпоредбите относно декларацията за правата при арест.

Денков и новият еврокомисар бранят интереса ни в ЕС с непрекъснат диалог и с властите

Денков и новият еврокомисар бранят интереса ни в ЕС с непрекъснат диалог и с властите

Промените в ПВУ и териториалните планове ще бъдат представени на ЕК другата седмица