Европейската комисия подаде иск срещу Унгария в Европейския съд заради приетите от Будапеща закони за неправителствените организации и университетите, получаващи финансиране от чужбина, съобщи Дойче веле.

Правителството на Виктор Орбан не успя да разсее съмненията, че приетите закони нарушават европейските норми, обяви ЕК.

След приключване на делото в Европейския съд на Унгария може да бъде наложена глоба.

През юни унгарското правителство прие спорен закон да НПО, обвързващ организациите, получаващи повече от 24 хиляди евро чуждестранно финансиране, да се регистрират и при всяка публикация да се посочва, че става дума за организация, получаваща финансиране от чужбина.

Брюксел даде на съд Чехия, Унгария и Полша заради мигрантите

Брюксел даде на съд Чехия, Унгария и Полша заради мигрантите

Еврокомисията не получила задоволителни обяснения

Законът предвижда и глоби и забрана за дейността на организациите, ако не обявят пред държавата източниците на своето финансиране.

В иска си Европейската комисия е посочила, че Будапеща нарушава европейските норми за свободно движение на капитали, които се отнасят и за даренията. От Брюксел посочват, че действията на унгарската страна водят до увеличаване на административните разходи и "може да очернят получателите на дарения и дарителите".

Според ЕК, приетият от унгарските власти закон нарушава свободата на сдружаване и представлява заплаха за личните данни.

Еврокомисията съди Унгария и заради закона за университетите, който също ограничава чуждестранното финансиране. Той може да доведе до закриване на Централноевропейския университет, открит в Будапеща от милиардера Джордж Сорос.