Предстои председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов да обсъдят в телефонен разговор възможните имена за наследника на Кристалина Георгиева и евентуалния му нов ресор. Това потвърди говорителят Маргаритис Схинас, цитиран от БНР,

Припомняме, че в петък следобед изненадващо стана ясно, че Кристалина Георгиева подава оставка като вицепрезидент и еврокомисар по бюджета в Европейската комисия, за да поеме пост в Световната банка. Източници от комисията още тогава загатнаха, че отговорностите на Георгиева ще бъдат поети от германския комисар за дигитална икономика Гюнтер Йотингер.

Европейската комисия ще се консултира с Европейския парламент за решението ресорът бюджет да бъде прехвърлен на Йотингер.

Запитан защо Юнкер толкова бързо е решил на кого да повери бюджетното портфолио, Схинас отговори, че според договореностите само председателят на Еврокомисията решава относно вътрешната й организация. По думите на Маргаритис Схинас ако Юнкер не бил обявил намерението си още в петък, днес журналистите щели да питат защо ЕК не казва кой поема ресора бюджет. Затова и решили да направят съобщението в петък.