ЕК обмисля да плати разноските за кандидатурите на граждани на ЕС, за да останат в Обединеното кралство след Брекзит, съобщава "Индипендънт".

Според "Гардиън" председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер обсъжда използването на бюджета на ЕС за финансиране на таксата за кандидатстване за "статут" във Великобритания след излизането ѝ.

Британското правителство настоява от гражданите на ЕС да се събира такса, ако искат да останат в страната, но допълват, че от тях се очаква да платят "не повече от разходите за паспорт".

Пълните подробности за процеса на кандидатстване за гражданите на ЕС в Обединеното кралство все още не са известни и се очаква да бъдат представени на по-късен етап тази седмица.

Запитан за заплащането на таксите за граждани на ЕС, говорител на Европейската комисия заяви пред репортери в Брюксел: "Знаете добре, че не спекулираме по конкретни въпроси, свързани с преговорите". Европейският парламент е особено загрижен за правата на гражданите на ЕС и поставя въпроса на челна позиция в преговорите.

Координаторът за Брекзит в Европейския парламент Ги Верхофстад, не изключва възможността ЕС да събира подробности за кандидатурите на гражданите на ЕС, които живеят в Обединеното кралство, а не Британското вътрешно министерство.

Предложението му е на база сериозни притеснения относно компетентността на вътрешното министерство, вследствие на редица грешки по отношение на гражданите на ЕС.

Според информация на "Индипендънт" за директивите на Европейския съвет, ЕС ще настоява за пълно свободно движение поне до 2020 г., края на преходния период. Заявления за уреждане на статут трябва да станат необходими след този период.