Европейската комисия актуализира за 22-и път европейския списък на авиокомпаниите, които подлежат на оперативна забрана или ограничения на дейността в рамките на Европейския съюз.

В най-новата редакция на списъка на ЕС за авиационна безопасност се забранява на авиокомпании от Непал да изпълняват полети до и от държави в рамките на евросъюза.

Европейските туроператори и туристически агенции ще трябва да информират европейските пътници, които са резервирали полет с непалски превозвач като част от пътуване до Непал и решат да не го използват, че имат право на възстановяване стойността на билета.

Заместник-председателят на Комисията по транспорта към ЕК Сийм Калас заяви, че  „настоящото състояние на безопасността в Непал не оставя друг избор, освен ЕС да включи всички негови превозвачи в списъка за авиационна безопасност.

Калас заяви, че вече е поискал от Европейската агенция за авиационна безопасност да изготви проект за оказване на помощ на Непал с цел подобравяне на сигурността.

Той отбеляза постигнатия напредък по отношение на безопасността при превозвачи от Филипините, Судан и Замбия. Те засега остават в забранителния списък, но ако сигурността им продължи да се развива в правилната посока, скоро ще бъдадена зелена светлина и за тях, обещаха Калас.

Остават в сила доброволните ограничения за полети до Съюза от Либия, които след революцията там се прилагат за всички нейни авиокомпании.

Решението на Комисията се основава на единодушното становище на Комитета на ЕС за авиационна безопасност, който заседава от 19 до 21 ноември тази година. Комитетът се състои от експерти по безопасност на полетите от Комисията, 28-те страни от Съюза и Норвегия, Исландия и Швейцария, както и от Европейската агенция за авиационна безопасност (ЕААБ). Решението на Комисията също така получи положително становище от Европейския парламент и Съвета на министрите.