Кризата с COVID-19 доведе до засилване на антисемитизма, ксенофобията и речта на омразата по целия свят, особено в социалните мрежи,

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на среща чрез видеоконферентна връзка на Борда на директорите на Национална коалиция в подкрепа на евразийското еврейство (НКПЕЕ).

Тя обърна внимание на разпространяваните конспиративни теории и фалшиви новини, като цитира генералния секретар на ООН Антониу Гутереш за това, че пандемията е разбунила "цунами от омраза".

Министър Захариева подчерта, че българското правителство води последователна политика срещу проявите на антисемитизъм, ксенофобия и езика на омразата,

Основни теми при видеоконферентния разговор бяха действията срещу проявите на ансисемитизъм, реч на омразата, ксенофобията и битката с коронавируса по света.

"Бих искала да ви уверя, че България споделя тревогите на международната еврейска общност по повод опитите на екстремисти да манипулират страха и несигурността на хората като обвиняват евреи за разпространението на коронавируса", каза още Екатерина Захариева.

Антисемитската реторика продължава да се появява и у нас в социалните мрежи, но страната ни е безопасен дом за българските евреи. Еврейската общност в България е активна и добре интегрирана в българското общество, посочи външният ни министър.

"Горда съм да отбележа, че през февруари тази година българските власти успешно предотвратиха факелното шествие на ултранационалисти и неонацисти, известно като "Луковмарш". Това се случва за първи път през последните 17 години. Благодарна съм за подкрепата на всички международни еврейски организации, в това число и на "Шалом", заяви българският министър на външните работи.

Екатерина Захариева съобщи, че Министерството на външните работи работи по първия Български национален план за действие срещу антисемитизма, който ще бъде разработен чрез проект по Норвежкия финансов механизъм. Въпреки че пандемията от COVID-19 се отразява на процеса, България остава ангажирана по пътя си към успешното завършване на документа до края на 2020 г. или в началото на 2021 г.

Сред темите на видеосрещата бяха също ситуацията и мерките, които страните взимат срещу коронавируса, отношенията на България със САЩ и с Израел. Министър Захариева подчерта отличните отношения на България с двете страни.

Външният ни министър благодари за поканата да участва в заседанието на Даниел Рубин, председател на НКПЕЕ, който предстои да напусне поста, и бъдещия председател Джеймс Шилер като му пожела успех. Във видеоконференцията участва и изпълняващият длъжността помощник държавент секретар на САЩ за Европа и Евразия Филип Рийкър.

Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство е американска неправителствена организация, чиято основна функция е подпомагане на евреите и еврейските общности в Източна Европа и Евразия. НКПЕЕ и партньорските ѝ организации поддържат тесни връзки с ключови държавни лидери в целия източноевропейски регион, Израел и САЩ. Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство е сред най-добрите парньори на България в САЩ, заедно с Американския еврейски комитет.