Екип от киберексперти на ФБР е заминал за Черна гора, където ще разследва масивната и координирана атака срещу правителството на малката балканска държава.

"Това е още едно потвърждение за отличното сътрудничество между Съединените американски щати и Черна гора и доказателство, че можем да разчитаме на тяхната подкрепа във всяка ситуация" - обявиха от балканската държава, предаде АП.

Правителствена криза в Черна гора

Правителствена криза в Черна гора

Вот на недоверие свали управляващите

Миналата седмица от Агенцията за национална сигурност на Черна гора обявиха, че страната им е в хибридна война с Русия, тъй като тя е атакувала сървърите на техни учреждения.

От Черна гора обаче не предоставиха конкретни доказателства за твърденията си. Отговорност за част от атаката пое банда за киберизнудвания, която зарази компютри в държавни учреждения с вируса Cuba.

В същото време рускоезичните киберпрестъпници обикновено действат по свое желание - некоординирано от Кремъл.

Представители на черногорските власти обявиха, че Русия има силен мотив за подобна атака, тъй като балканската държава, някога смятана за верен руски съюзник, се присъедини към НАТО през 2017 година. Освен това Черна гора подкрепи и санкциите на Запада срещу Москва заради инвазията й в Украйна.

Други източноевропейски държави, обявени от Русия за неприятелски държави, също наскоро претърпяха кибератаки, при които бяха блокирани техни служби, предоставящи услуги на гражданите. Атаките засегнаха компютърни мрежи в Молдова, Словения, Албания и България.

Но атаката срещу инфраструктурата на Черна гора бе по-продължителна и мащабна, тъй като блокира водоснабдители системи, транспортни и данъчни услуги, както и интернет приложения на правителството, създадени в полза на гражданите.

В понеделник черногорското правителство призна, че срещу информационната му система атаките продължават, но те вече не са толкова мащабни.

Според министъра на публичната администрация Марас Дукай при атакуването на компютърните им системи са били вложени много средства. Той не можа да определи източника на атаката, но заяви, че по всичко личи, че идва от Русия.

Шефът на Дирекцията за информационна сигурност Душан Полович уточни, че над "150 клетки" в държавни институции са заразени, но че за щастие данните на Министерството на публичната администрация не са безвъзвратно унищожени.

"Заразените станции са изведени от мрежата, а твърдите им дискове ще бъдат изследвани при по-нататъшната съдебна експертиза" - обясни Полович и добави, че в момента приоритет е отново да заработи системата на данъчните служби.