Правителствената цифрова инфраструктура в Черна гора е засегната от "безпрецедентна" кибератака и са предприети навременни мерки за смекчаване на въздействието й, съобщиха властите в петък, съобщава "Ройтерс".

"Някои услуги бяха временно изключени от съображения за сигурност, но сигурността на акаунтите, принадлежащи на граждани и компании, и техните данни не са застрашени", каза министърът на публичната администрация Марас Дукай в Twitter.

Дукай каза, че атаката прилича на няколко други през последните няколко години в малката адриатическа република и че Черна гора - членка на НАТО - е информирала съюзниците си за нея.

"В Черна гора е в ход постоянна и продължаваща кибератака", предупреди посолството на САЩ в столицата Подгорица на уебсайта си. "Атаката може да включва смущения в обществените услуги, транспорта (включително гранични пунктове и летище) и телекомуникационните сектори."

В знак на подкрепа стратегически B-52 на САЩ прелетяха над Балканите

В знак на подкрепа стратегически B-52 на САЩ прелетяха над Балканите

На Балканите и Адриатика се наблюдава засилена военна, разузнавателна и пропагандна активност на Москва

Посолството препоръча на гражданите на САЩ да ограничат движението и пътуването в Черна гора до необходимото и да имат актуални и леснодостъпни документи за пътуване.

Онлайн новинарският портал Vijesti цитира Агенцията за национална сигурност, че атаката е "безпрецедентна".

Премиерът в оставка Дритан Абазович свика заседание на Съвета за национална сигурност за петък вечерта, за да обсъди атаката. Абазович каза, че това е било политически мотивирано след падането на неговото правителство миналата седмица.

Хакери също атакуваха държавната цифрова инфраструктура на Черна гора в деня на изборите през 2016 г., а след това отново в продължение на няколко месеца през 2017 г., когато малката бивша югославска република беше на път да се присъедини към НАТО.

Западният военен алианс е запознат със съобщенията за кибератаки в Черна гора и е готов да помогне, ако е необходимо, каза неидентифициран служител на НАТО, цитиран от "Гласът на Америка".

В началото на юни Черна гора, Северна Македония и България отказаха да пропуснат самолета на руския външен министър Сергей Лавров, когато трябваше да посети Сърбия. Той нарече отказа на тези страни "немислим" и възмутителен.

Шарл Мишел: Западните Балкани са стратегически приоритет за ЕС

Шарл Мишел: Западните Балкани са стратегически приоритет за ЕС

Мило Джуканович: Стабилността на Западните Балкани е свързана с членството в ЕС