В момента се установява дали български пощи са имали изобщо антивирусен софтуер и сървърите им дали са били защитени, най-вероятно не са имали такъв софтуер. И в момента се подобряват всички дейности, но по-важни са бекъпите, които не са били поддържани както трябва. Засегната е била цялата дейност на български пощи, тя се възстановява до ден-днешен, вчера е пусната поредната услуга - за местни данъци и такси.

Това коментира пред бТВ министърът на електронното управление Божидар Божанов. По думите му щетите все още се изчисляват. "В момента се смята, че са защитени и данните на пощите, и пенсиите", посочи министърът. Той коментира и атаката срещу МОН като "опит да се свали сайта, неуспешен".

Божидар Божанов обясни, че това са атаки, свързани със събития, и такава атака не може да спре матурите.

Български пощи възобнови плащането на местни данъци и такси в клоновете си

Български пощи възобнови плащането на местни данъци и такси в клоновете си

Списък на пощенските станции, в които може да се извърши плащане, е наличен в сайта на дружеството

По темата за мярката с отстъпките от 25 стотинки на литър гориво, министърът обясни, че трябва да се променят софтуерите на бензиностанциите, за да се докладва в НАП и за да няма опашки. При зареждането ще трябва да се представи талон на автомобила.

Божанов даде разяснения и по споровете със софтуера на НЗОК, срещу който управителят проф. Петко Салчев, постоянно подава оплаквания. По думите на министъра обаче проверка показва, че нещата със срива на сайта на НЗОК "не са толкова трагични, колкото ги описва той". "Ще се води разследване кой е прав и кой крив, изнесените данни от НЗОК са били опровергани от "Информационно обслужване", каза той.

Божидар Божанов обясни, че неговото министерство ще участва в сертифицирането на машините за изборите. Той уточни, че "Продължаваме промяната" е твърдо "за" машинно гласуване.

Партньорите няма да са изненадани от искането на БСП за хартиени бюлетини

Партньорите няма да са изненадани от искането на БСП за хартиени бюлетини

Това не влизало в коалиционното споразумение

На въпроса дали има повишени хакерски атаки у нас след започване на войната в Украйна - Божидар Божанов каза "да". Той смята, че са или от Русия, или от хакерски групи, свързани с местни руски тролове, но това не може да се докаже.

Министърът на електронното управление поясни и за обсъжданата в Брюксел борба с дезинформацията в социалните мрежи, по думите му тя идва от "подлъгване с тролски профили, които в едно и също време споделят едно и също съдържание". Било обсъждано, че социалните мрежи и "Фейсбук" трябва да бъдат накарани да признаят, че освен, че изкарват пари от реклама, разпространяват фалшиви новини - и да се вземат мерки.

Предвиждат се промени в Закона на ДАНС заради фалшивите новини

Предвиждат се промени в Закона на ДАНС заради фалшивите новини

Създават и звено, което да ни контролира какво пишем във Фейсбук