БСП обяснява, че предложението за връщане на хартиената бюлетина няма нищо общо с коалиционното споразумение и съответно със стабилността на коалицията.

Припомняме, че вчера в деловодството на Народното събрание депутати от БСП внесоха законопроект за изменение на Изборния кодекс, с който се връща смесената система за гласуване - и машинно, и с хартиени бюлетини, по избор и желание на избирателите.

От пресцентъра на БСП посочват, че предложението е одобрено от Националния съвет на партията и от Изпълнителното бюро на партията още на заседанието на конгреса на БСП на 22 януари тази година. Преди това е направено и допитване до структурите на БСП.

Законопроектът е бил представен от председателя на партията Корнелия Нинова на коалиционен съвет на лидерите на партиите в правителството и е обсъден на експертен съвет на коалицията.

БСП иска връщане на хартиените бюлетини

БСП иска връщане на хартиените бюлетини

Предлагат още предаването на протоколите да се излъчва онлайн

Той не фигурира в споразумението за правителство, а за внасянето му БСП се позовава на раздел III "Законодателна дейност" от коалиционното споразумение, според който всяка партия може да предлага свой законопроект, след като го представи пред партньорите.

"БСП уважава своите партньори и спазва споразумението помежду им", посочват още от червената партия.

Припомняме, че през 2021 г. "Има такъв народ", "Демократична България" и ИБГНИ съвместно успяха да прокарат всеобщо машинно гласуване, включително и в чужбина. Хартиеното гласуване остана само в малките избирателни секции и при неработещи машини. Още след последните избори БСП обяви, че ще поеме такава инициатива, тъй като оправда изборния си крах именно с уплаха на своите избиратели от машините. Още преди изборите от БСП атакуваха решението и с предложение да се броят ръчно хартиените разписки.

За същата мярка отдавна се бори и ГЕРБ, има подкрепата и на ДПС и на "Възраждане" в този парламент.

"Прозрачност без граници": Внушенията за фалшификации не се оправдани

"Прозрачност без граници": Внушенията за фалшификации не се оправдани

Продължават практиките за въздействие на избирателите чрез социалните служби