БСП предлага промени в Изборния кодекс, с които гласуването у нас да е по предпочитание на гласоподавателя - или с хартиена бюлетина, или с машина. Това стана ясно от внесения днес в деловодството на Народното събрание проектозакон за промени в Изборния кодекс (ИК). Документът е подписан от председателя на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски и депутатите Филип Попов и Румен Гечев.

По-конкретно в законопроекта се предвижда за всички видове избори у нас - за Народно събрание, президент, членове на Европейския парламент, кметове и общински съветници, референдуми - в секциите с над 300 избиратели да има възможност за избор как да се гласува - с машини или с бюлетини.

За спешни промени в Изборния кодекс зоват от Обществения съвет на ЦИК

За спешни промени в Изборния кодекс зоват от Обществения съвет на ЦИК

Председателят и секретарят на СИК да са на професионален принцип

След това резултатите от хартиения и машинния вот се сумират, а в протоколите се вписва общия резултат. За по-сигурно от левицата предлагат още към документите на секциите да се прибавя и протокола от машинното гласуване.

Промените в изборните правила, които предлагат вносителите от БСП, предвиждат също така да се разреши видеозаснемането и излъчването на предаването на документите в реално време. Миналата година тази идея предизвика противоречиви реакции, включително за това дали тя е издържана в законов и юридически план.

При приемане и проверка на протоколите на СИК в ОИК може да присъстват кандидати, застъпници, наблюдатели, като им се осигурява пряка видимост при приемането и проверката на протоколите, включително чрез видеозаснемане или видеоизлъчване в реално време при спазване изискванията за защита на личните данни, пише в проектозакона за новите изборни правила.

И ДБ атакува в съда ръчното броене на разписките от изборите

И ДБ атакува в съда ръчното броене на разписките от изборите

ЦИК дописва и променя Изборния кодекс, смятат демократите

Предвижда се също кабините за гласуване да бъдат заменени с параван за гласуване, чрез който да се запази категорично предвидената в Конституцията тайна на вота, както е според европейските стандарти и практики. Предложението дава допълнителна сигурност на изборния процес, тъй като при дефектирала машина избирателите няма да чакат за ремонт или решение за преминаване към гласуване с хартиени бюлетини, а изборният процес автоматично ще продължи само с хартиени бюлетини, се посочва в мотивите.

Според вносителите решението за въвеждане на изцяло машинно гласуване е довело до "безпрецедентно спадане на изборната активност поради страх, неумение или неудобство на избирателите да гласуват с машини", мотивират се те.