Нужни са нови и спешни промени в изборните правила. Това е основният извод в анализ на Обществения съвет към Централната избирателна комисия на ключови проблеми от изборите през 2021 година, цитиран от БНР.

В документа се посочва, че сред необходимите реформи в Изборния кодекс, изборната администрация, машинното гласуване и избирателните списъци изискват месеци на законодателна и техническа подготовка, и работата по тях трябва да започне незабавно. Анализът е изпратен и до ЦИК, Народното събрание и представените в него политическите партии.

Нестабилността е основната слабост на изборното законодателство в България, заяви председателят на Обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков.

ГЕРБ предлага промени в Изборния кодекс, ДБ ги нарече "аналогови с ДПС"

ГЕРБ предлага промени в Изборния кодекс, ДБ ги нарече "аналогови с ДПС"

ГЕРБ искат да оправят "батака", целящ да разруши доверието в изборния процес

Той изтъква, че промените в изборните правила е добре да се правят в период между избори. "Когато те се променят непосредствено преди изборите, дори непрофесионалист може да предвиди една промяна, една настройка на изборните правила, какви отражения може да даде и кого би облагодетелствала. Правилата, за да бъдат честни, трябва да бъдат променени достатъчно рано, така че да може всеки един участник да се запознае добре, най-важно е и избирателите да бъдат добре запознати", се казва в становището.

Един от изводите в документа е, че секционните избирателни комисии (СИК) остават слабите звена в процеса, а работата им ще се подобри, ако председателят и секретарят се назначават на професионален принцип.

Двата ИК спорят как се става премиер и президент в нарушение на Конституцията

Двата ИК спорят как се става премиер и президент в нарушение на Конституцията

Радев получи половин милион по-малко гласове от първото му избиране

В документа е отделено специално място на машинното гласуване - препоръчва се ЦИК да публикува подробен анализ на силните и слабите страни по прилагането му, а контролното броене на разписките да стане рутинна практика и да се провежда извън местата за гласуване.