Депутатът от ГЕРБ Тома Биков обяви, че ГЕРБ ще предложи промени в Изборния кодекс, без да уточни какви, но свързани с машинното и хартиеното гласуване. Това той коментира от трибуната по предложението на ПГ на "Възраждане" за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстаятелства относно машинното гласуване в изборите на 14 ноември 2021г.

"Правили сме внушения, които пораждат съмнения, не ние се съмняваме в процеса и машинното гласуване, защото на всички въпроси не получихме нито един адекватен отговор и до момента", каза Биков. Той уточни, че ГЕРБ подкрепя създаването на комисията, тъй като може да отдели повече време за анализ на изборите и имат готовност да предложат промени в Изборния кодекс. "Ако бяхме получили отговор на въпроса какво дирят 200 машини на едно, 300 на друго място, откъде изникват, като се твърдеше, че не са достатъчно, но една такава временна комисия ще има време да се занимава и да отговори на тези въпроси и ако преценим, че няма отговор на този въпрос, ще предложим законодателни решение", посочи той. Биков припомни и Изборния кодекс, приет за една нощ, който "имал за цел да намали гласовете на ГЕРБ".

ГЕРБ внасят промени в Изборния кодекс – връщат хартията

ГЕРБ внасят промени в Изборния кодекс – връщат хартията

Партията настоява да бъде записано задължително проверяване на контролните разписки

Знаехме недействителните бюлетини, а днес не знаем колко са хората, които не са отишли да гласуват. В България много хора останаха непредставени, не са купени, нито са манипулирани, просто се притесняваха да отидат до машината и те са част от демократичния процес, затова този парламент не е представителен, защото, когато едно Народно събрание не е събрало в едно всички тенденции и образование, то става непредставително и това се усеща на улицата, тук може да ви е удобно и спокойно и мислите, че всички са си го натъманили и ще видите, че има едни хора, които са отказали да гласуват, коментира той. Биков бе категоричен, че ГЕРБ иска да оправи "батака, който са забъркали на Велики четвъртък и който имал за цел да разруши доверието в изборния процес".

Отговор Биков получи от Ивайло Мирчев от ДБ: "Вие сте аналогови, вие и ДПС искате да върнем хартията, за да вземете повече гласове. Мирчев смята, че единствен проблем е, защото нямало код и това е единственият компонент, който може да бъде одитиран.

Промените в ИК са скандални и ще предизвикат хаос според говорителя на ЦИК

Промените в ИК са скандални и ще предизвикат хаос според говорителя на ЦИК

Правени са от партии, обсебени от определен изборен резултат

Виктория Василева от ИТН също се обърна към ГЕРБ, но заради фирмата "Сиела норма". Съмнявате ли се в Сиела, г-н Биков, която бе избрана от вашето мнозинство за машинното гласуване и подписа договори с ЦИК, които цяла България оправя, попита тя. Доверието в избирателната система се срива с всяка изминала година и ГЕРБ има принос в тази история, нима всички проблеми с гласуванията с хартия и драсканията по протоколи, бяха ли в полза на високото доверие в избирателната система, коментира още Василева.

Биков отговори на Мирчев, че не могат да спечелят изборите, а ГЕРБ могат. Да, ние сме аналогови хора, част от нашето представителство представлява аналогови хора и защитаваме интересите им. Вие защитавайте цифровите хора, заключи той.