Министерство на електронното управление ще създаде звено за мониторинг и анализ какво се случва с публикациите във Фейсбук. Toва заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов по време на участието в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента.

По думите му държавата не е тази, която трябва да каже кое е истина или кое не е истина. Към момента няма държавен орган, който да има изрични правомощия по темата за това кое е истина и кое не, обясни Божанов.

На Божидар Божанов също е била препоръчана фалшива новина, като той я е препратил към Фейсбук защо конкретната новина е била изпратена към министъра на електронното управление. Към момента законодателството в България има текстове на база, на които интернет троловете да бъдат преследвани. Няма нужда да се правят допълнителни изменения, за да се криминализира едно или друго, каза още Божанов.

ПП призова българите да не се поддават на фалшиви новини срещу тях

ПП призова българите да не се поддават на фалшиви новини срещу тях

Наблюдава се активна дезинформация и засилено тиражиране на фалшиви новини в обществото

Директорът на дирекция "Информационна сигурност" в ДАНС Виолета Андреева коментира, че в ЕС повече се използва терминът "дезинформация", защото се счита, че думата "фалшиви новини" не обхваща пълния ѝ обем. С дезинформация ЕС се занимава още от 2016 г., като 2018 г. излиза Кодекс за поведение във връзка с дезинформация. Подготвени са предложения за промени в Закона за ДАНС за превенция, пресичане и противодействие на дезинформацията и хибридни заплахи.

Тя посочи, че темата за дезинформацията е много чувствителна и основните методи са навременно предоставяне на информация за развитие на такива процеси, както и предаването им на компетентните органи.

От своя страна началникът на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП комисар Владимир Димитров заяви, че се извършва регулярен мониторинг на социалните мрежи или телеграф канали с цел да бъде събрана информация за подготвени престъпления или нарушения на обществения ред. ГДБОП работи и по сигнали на граждани и организации, оклеветени по някаква публикация. ГДБОП и ДАНС ежедневно комуникират по темата за дезинформацията и фалшивите новини.