Продължаваме промяната излезе с декларация в парламента срещу фалшивите новини. "От името на ПГ на "Продължаваме промяната" се обръщаме към вас и всички български граждани по повод фалшивите новини и неверните твърдения, които се разпространяват в обществото, включително от народни представители и партийни лидери", каза Николай Ангов от трибуната.

По думите му "се наблюдава активна дезинформация и засилено тиражиране на фалшиви новини в обществото".

Притесненията ни са засилени от видимата синхронизация на дейността на т.нар. армии от тролове и публичното говорене на висши политически фигури. Всеки ден чуваме поне по една лъжа за правителството и за управляващото мнозинство. Работата на опозиция не би трябвало да включва фалшиви новини, пропаганда и откровено подвеждане на българските граждани, допълни той.

Ангов изреди, че "невярната информация започнала много преди войната". В резултат на разпространение на фактологически неточни твърдения стигнахме до ситуация, в която обществото вече не е единно дори по темата дали трябва да се погрижим за жени и деца, които бягат от война. Жени и деца на народ, които е участвал в освободителната за нас война и е дал жертви в нея, обосновават се от ПП.

От ПГ призовават хибридните атаки да бъдат прекратени и изброи фалшивите новини:

- Сделки на държавната газова борса, с които уж държавата продавала газ, а се оказва, че е купувала

- Дългът, който уж се увеличавал, а той реално намалява

- Епидемиологичната криза, през която не допуснато претоварване на болниците, а предстои отпадане на извънредното положение и мерките

- Моряците в Украйна, за които правителството оказва всички грижи и обективно няма как да ги изтегли от Мариупол, защото пристанищата са минирани и е по-безопасно екипажите да останат там, където са, какъвто е случаят с над тридесет кораба на Турция, кораби на Франция, Гърция и други държави.

Николай Ангов уточни, че фалшивите новини се продуцират и разпространяват от различни политически субекти, с цел да се разделя обществото и да се всее паника, за да бъде извлечен евтин политически дивидент.

Проверявайте информацията, която ви се поднася, сравнявайте я с фактите и официалните данни, внимавайте с информационните източници, които използвате, за да следите новинарския поток. Фалшивите новини влияят директно на вас, призоваха от ПП.

Хибридка на ГЕРБ-младежи довела до паниката с горивата

Хибридка на ГЕРБ-младежи довела до паниката с горивата

Жалко е да се използва страха на народа с политически цели