Сблъсъци избухнаха между полицията и активисти в Германия.

Стотици представители на природозащитни организации посрещнаха влака с радиоактивни отпадъци, който тръгна вчера от Франция. В 14-те му вагона се превозват 123 тона отпадъци, които според еколозите са с пъти по-радиоактивни от експлозията, регистрирана при аварията в Чернобил през 1986г.

Около 250 активисти се опитаха да спрат влаковата композиция в Даненберг, северна Германия, пише БиБиСи. Наложи се полицията да използва сълзотворен газ, водни струи и палки, за да разпръсне тълпите. Някои от еколозите обаче оказаха съпротива на органите на реда и влязоха в сблъсък с тях.

Инцидентът стана на около 30 километра от крайната точка на пътуването - центърът за складиране на радиоактивни отпадъци в Горлебен. По данни на природозащитните организации има ранени техни членове. От полицията в Германия отрекоха информацията за пострадали еколози.

Определяният за най-опасния радиокативен влак в история е съпътстван от протести по целия си маршрут. На няколко пъти се наложи влаковата композиция да промени пътя си, за избегне живите вериги от еколози, които го очакват на железопътните релси.