Най-малко трима души са ранени, след като е била сложена бомба до цистерна близо до хотел в централен Дамаск, използван от наблюдатели на ООН в Сирия, съобщава Ал Джазира, позовавайки се на сирийската държавна телевизия.

Бомбата е взривена в района на Абу Реманих, където също се намира военна сграда и офис на търговски съюз.

Отговорността за атаката е поета Свободната Сирийска армия.

Операцията на Свободната Сирийска армия бе насочена към военен команден център, експлозивите бяха използвани за среща на военни офицери и членове на проправителствена милиция, заяви Махер Нуваими от бунтовническата армия.

Няколко линейки са пристигнали на мястото на инцидента, а полицията е обградила района.

Заместник-външният министър на Сирия заяви, че няма ранени членове от мисията на ООН. "Нашата основна цел е да предпазим наблюдателите и благодаря на Бог, че няма нито един ранен от тях от пристигането им в Сирия", каза заместник-външният министър Фаизал Мекдад.

Потвърждаваме пред ООН, че ще направим всичко възможно за тяхната сигурност, за да могат да изпълнят задачите си, изтъкна той, допълвайки, че е посетил наблюдателите и те са били добре.

Ръководителят на мисията на ООН в Сирия генерал Бабакар Гайе даде брифинг в същия хотел - „Дама Роза" в понеделник.

Ал Джазира се позовава на говорител от опозиционния Местен Координационен комитет в Дамаск, който е заявил, че е имало серия от по-малко експлозии преди големия взрив до хотела.

От ООН все още не са коментирали.

Инцидентът се случва само ден преди срещата на Съвета за сигурност на ООН, на която органът на международната организация ще дискутира бъдещето на мисията в Сирия, чийто мандат изтича на 19 август.

Припомняме, миналият месец при експлозия в Дамаск загинаха висши представители на властта от обкръжението на Башар Асад.

По-рано Вашингтон обвини директно Иран, че подпомага с обучение и техника военните, верни на режима на сирийския президент Башар ал-Асад. Това стана ясно от думите на предателя на Комитета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси.