Двама американски граждани, Питър и Майкъл Тейлърс, заподозрени в участие в бягството на бившия ръководител на автомобилния алианс Рено-Нисан-Мицубиши Карлос Гон, скоро ще бъдат екстрадирани от САЩ в Япония. Това съобщи в неделя агенция Киодо.

Отбелязва се, че прокурорите от Токио бяха изпратени в Съединените щати, за да извършат процедурата по екстрадицията в събота. Те ще трябва да извършат арест и след това да летят обратно до Япония със заподозрените.

В Турция осъдиха трима, помогнали на Карлос Гон да избяга от Япония

В Турция осъдиха трима, помогнали на Карлос Гон да избяга от Япония

Те са осъдени на 4 г. и 2 месеца затвор за трафик на мигранти

През 2020 г. Държавният департамент на САЩ подкрепи решението за екстрадиция, но адвокатите на Тейлър настояха, че клиентите им могат да бъдат измъчвани и малтретирани в Япония. Върховният съд на САЩ по-късно отхвърли това предложение.

През юли 2020 г. прокуратурата в Токио официално обяви, че е поискала от САЩ да екстрадират бивш американски войник от специалните части и неговия син, които са заподозрени в организирането на бягството на Гон от Япония. Искането се основава на двустранно споразумение за екстрадиране и издирване на престъпници. Тейлърс бяха арестувани в САЩ през май същата година по искане на японските власти.

Синът на Карлос Гон платил с криптовалута за бягството на баща си

Синът на Карлос Гон платил с криптовалута за бягството на баща си

Ново разкритие от американски прокурори

Японското разследване подозира, че Тейлър и синът му са се срещнали в хотел в Токио през декември 2019 г. с Гон, който преди това е избягал от домашен арест. Заедно те стигнаха до град Осака в югозападната част на японския остров Хоншу.

На международното летище в Осака бившият мениджър беше откаран без проверка в калъф за контрабас на частен самолет, който отлетя за Турция на 29 декември. Там бизнесменът се качи на друг частен самолет, който го откара до Ливан.