Хуан Карлос Олгин ще е новият външен министър на Еквадор. Това съобщи в неделя в Туитър президентът на южноамериканската държава Гийермо Ласо.

"Бившият съветник на президента Хуан Карлос Олгин ще оглави Министерството на външните работи от 3 януари, след като реших да поверя нови задачи на настоящия министър Маурисио Монталво, които ще бъдат обявени утре по време на церемонията по награждаването за неговите заслуги", отбеляза държавният глава..

Президентът каза, че укрепването на екипа му е насочено към постигане на основната цел на правителството, която е "насърчаване на търговски споразумения и отваряне на икономиката към света за по-нататъшно възстановяване за чуждестранните инвестиции и заетост".

Според еквадорския вестник El Universo, Олгин завършва в Кито, столицата на Еквадор, и продължава обучението си в Джорджтаунския университет в САЩ, след което започва да се занимава с бизнес. Миналия април той ръководи екипа за преход за бъдещото правителство на страната.

След като спечели втория тур на президентските избори през април 2021 г., дясноцентристкият Ласо зае поста президент на 24 май същата година.