Президентът на Еквадор Гийермо Ласо каза в петък, че няма да се кандидатира за преизбиране на предсрочните избори, които насрочи за 20 август, съобщава АП. 

Той обяви това на пресконференция, заобиколен от членове на своя кабинет и семейството си.

"Това беше най-голямата чест в живота ми, но обичам демокрацията далеч отвъд ролята на президент, каза Ласо. Ако задължението ми като президент изисква от мен да се откажа от позицията си и да защитя демокрацията, тогава ще го направя. Без страх и с чиста съвест."

Ласо, консервативен бивш банкер, беше избран през 2021 г. на благоприятна за бизнеса платформа и се сблъска от самото начало с коалицията на лявото мнозинство в 137-членното Национално събрание.

Еквадор избира президент и парламент на 20 август

Еквадор избира президент и парламент на 20 август

Според президента, вотът е шанс за обединение на нацията в кризата

Припомняме, че през май депутатите започнаха процедура по отстраняването му от власт по обвинения, че не се е намесил, за да прекрати неправилен договор между държавната компания за транспорт на петрол и частна компания за танкери.

Изправен пред вероятно отстраняване от длъжност по това, което той нарече несериозни обвинения, Ласо разпусна Националното събрание, наричайки го "най-доброто възможно решение", давайки на еквадорците "властта да решават бъдещето си на следващите избори".

Така, гласоподавателите ще изберат както неговия наследник, така и нов законодателен орган на избори на 20 август. Президентски балотаж е насрочен на 15 октомври, ако е необходим.

Избраните на предсрочните избори ще бъдат на поста до края на настоящия мандат през 2025 г., когато ще се проведат първоначално насрочените избори.

Тръгва ли Еквадор по пътя на Перу?

Тръгва ли Еквадор по пътя на Перу?

Противопоставяне между президент и парламент