Конфликт между президента на Еквадор Гийермо Ласо и воденото от опозицията Национално събрание може да доведе импийчмънт и разпускане тази седмица, тъй като депутатите се опитват да осъдят Ласо за присвояване, а той обмисля да упражни конституционните си правомощия за разпускане на законодателния орган, предава Асошиейтед Прес.

Стуацията много напомня събитията в Перу от декември мниналата година и януари тази година, когато президентът Педро Кастильо се опита да разпусне парламента на фона на готвен от депутатите импйчмънт, но бе арестуван и вкаран в затвора, а страната бе разтърсена от масови протести, отнели живота на десетки. 

Депутатите ще продължат процедурата по импийчмънт срещу десния политик във вторник по време на сесията на еднокамарното събрание, на която се очаква да присъства Ласо.

Политическото напрежение се повиши в Еквадор, откакто Ласо, бивш банкер, беше избран през 2021 г. и от самото начало се сблъска със силна опозиция в парламента. В същото време в южноамериканската страна се наблюдава нарастване на насилието, свързано с наркотици, включително няколко смъртоносни бунта в затвори през последните две години.

Каквото и да се случи тази седмица, общата нестабилност на страната със сигурност ще се задълбочи.

"Отстраняването на президента е институционално земетресение във всяка демокрация. То ще бъде събитие, което ще разтърси политическата сцена на страната", каза Лаура Лизаразо, старши анализатор, отговаряща за Еквадор и Колумбия в глобалната фирма Control Risks.

Това е вторият път, когато опозицията се опитва да отстрани Ласо, но миналата година не събра достатъчно гласове.

САЩ планират проекти в Латинска Америка в противодействие на "Един пояс, един път" на Китай

САЩ планират проекти в Латинска Америка в противодействие на "Един пояс, един път" на Китай

По-конкретно в Колумбия, Еквадор и Панама

Сесията във вторник може да продължи до сряда, тъй като ще включва часове аргументи от обвинителите и защитата на Ласо и 10-минутни изказвания от всеки от 137-те депутати, които желаят да се изкажат по политически натоварения случай.

Очаква се опозицията да събере 92-те гласа, необходими за отстраняването на Ласо след дебата, но остава неясно точно кога през следващите пет дни ръководството на парламента ще насрочи гласуването на мярката, въпреки че законодателите сигнализираха, че това може да се случи в събота. Също така не е известно дали Ласо ще избере да разпусне законодателния орган, за да запази мястото си и да управлява с укази до насрочването на президентски и законодателни избори.

Законодателите обвиняват Ласо, че не се е намесил за прекратяване на договор между държавната компания за транспорт на петрол Flota Petrolera Ecuatoriana и частния субект Amazonas Tankers. Обвинителите твърдят, че Ласо е знаел, че договорът е пълен с нередности и е струвал милиони долари загуби на държавата.

Но законодателите не са предложили никакви доказателства досега. Ласо, който отрече обвиненията, каза пред чуждата преса през април, че няма да се поколебае да разпусне парламента, ако отстраняването му е неизбежно.

"Очакваме, че прогресивното влошаване по отношение на сигурността, което Еквадор преживя през последната година, ще продължи, както и високите нива на недоволство сред населението, което смята, че демократичните институции, както събранието, така и изпълнителната власт, са напълно откъснати от най-неотложните му нужди - безработицата, насилието, напълно безпрецедентните нива на рекет от страна на организираната престъпност и дребната престъпност", каза Лизаразо.

Процедурите по импийчмънт протичат отделно от наказателните разследвания. Прокуратурата на Еквадор е започнала предварително разследване, но на Ласо не е повдигнато криминално обвинение.

Конституционният адвокат Андре Бенавидес каза, че обвиненията срещу Ласо не отговарят на дело за злоупотреба, тъй като не са установени нито щетите за държавата, нито предполагаемата лична облага на президента.

"В този случай няма парична следа, тя не съществува", каза Бенавидес.

Организацията на американските държави в понеделник призова законодателите да "предложат всички гаранции за справедливост и да спазват правилата на надлежен процес" по време на процедурите тази седмица.

Еквадор сменя министри след протестите

Еквадор сменя министри след протестите

Утре ще станат ясни всички имена