Американски официални лица се готвят да обиколят Латинска Америка тази седмица, за да проучат инфраструктурни проекти, докато подготвят контра срещу инициативата "Един пояс, един път" на китайския президент Си Цзинпин, която е на стойност много трилиони долари, информира "Ройтерс".

Делегация от служители в областта на дипломацията и развитието, предвождана от заместник-съветника на президента Джо Байдън по националната сигурност Далийп Сингх, е в Колумбия, където планират да се срещнат с президента Иван Дуке, преди да спре по-късно през седмицата в Еквадор и Панама, уточниха американски официални лица.

Групата има за задача да превърне в реалност "Build Back Better World" (B3W) - международната инициатива за инвестиции в инфраструктура, обявена от страните членки на Г-7 през юни. Това е първото от няколко планирани "прослушвания".

Азия приветства резервирано Г-7 срещу китайския "Един пояс, един път"

Азия приветства резервирано Г-7 срещу китайския "Един пояс, един път"

Чувстват се притиснати да се обясняват, че не работят с Китай "поради някакви идеологически или геополитически причини"

В допълнение към срещите с Дуке, президента на Еквадор Гилермо Ласо и високопоставени официални лица в Панама, пътуването ще позволи на американските представители да говорят с частния сектор, гражданското общество и "традиционно маргинализирани групи".

Програмата е фокусирана върху области, включително климата, здравеопазването, цифровите технологии и равенството между половете.

Официално американско събитие за стартиране на B3W е планирано за началото на следващата година, което ще включва подробности за някои първоначални проекти, насочени към стесняването на 40 трлн. долара, необходими на развиващите се страни до 2035 г. според високопоставен служител от администрацията на Байдън. Все още не е решено колко капитал програмата ще разпредели в крайна сметка.

Байдън и Джонсън мислят за конкурент на китайския "Един пояс, един път"

Байдън и Джонсън мислят за конкурент на китайския "Един пояс, един път"

Справяне с икономическата експанзия

Само за малко повече от месец американските власти също така планират да преговарят със съюзници на срещата на Г-20 и конференцията за климатичните промени COP26 в Европа, на които Китай също ще присъства. Разговорите ще продължат на планираната от Байдън среща на високо равнище за демокрацията през декември.

Китайската инициатива "Един пояс, един път", която Си стартира през 2013 г., включва инициативи за развитие и инвестиции, разпростиращи се по целия свят. Повече от 100 страни са подписали споразумения с Китай за сътрудничество в проекти от "Един пояс, един път" като железници, пристанища и магистрали.

"Много малко от проектите имат икономически смисъл и често имат много лоши трудови и екологични стандарти", изтъкна служител от администрацията на Байдън.

Германия иска Европа да участва в „Един пояс – един път” на Китай като група

Германия иска Европа да участва в „Един пояс – един път” на Китай като група

Европейските държави като цяло сигнализират, че са склонни да участват в програмата на Китай