Големите държави от Европейския съюз искат да се подпишат под меморандум за разбирателство относно инициативата "Един пояс - един път" като група, а не индивидуално. Този коментар направи икономическият министър на Германия Петер Алтмайер, цитиран от "Ройтерс".

Европейските държави като цяло сигнализират, че са склонни да участват в програмата на Китай за възраждане на стария Път на коприната, който трябва да свърже Азия с Европа и Африка. Но ключови държави като Франция и Германия заявяват, че в замяна Китай трябва да подобри достъпа на чуждестранни фирми до китайския пазар и да гарантира честна конкуренция.

„Един пояс – един път” не е частен клуб, обяви Си Дзинпин пред 37 световни лидери

„Един пояс – един път” не е частен клуб, обяви Си Дзинпин пред 37 световни лидери

Си Дзинпин официално откри форума "Един пояс - един път"

През март Италия стана първата държава от Г-7, която подкрепи инициативата на Китай.

Алтмайер коментира, че Германия, Франция, Испания и Великобритания са показали днес на форума "Един пояс - един път" в Пекин, че мнозинството страни членки на ЕС са обединени във вярата си, че "ние можем да изпълним нашите позиции само заедно".

В големите държави от ЕС ние сме съгласни, че не искаме да се подписваме под никакви двустранни меморандуми, а заедно да направим необходимите споразумения между Европейската икономическа зона и икономическата зона на Китай, отговори германският министър, след като беше запитан дали Германия ще се подпише под подобно двустранно споразумение като Италия.

Министърът каза още, че е окуражен от обещанието на китайския лидер Си Дзинпин да се стреми към свободна търговия, мултилатерализъм и устойчивост като част от "Един пояс - един път".

Китай калибрира "Един пояс-един път" и го пази от критики

Китай калибрира "Един пояс-един път" и го пази от критики

САЩ се опасяват от непрозрачни практики на финансиране и неспазване на международни норми и стандарти

"Ние ще приемем това обещание на сериозно" и ще отправим предложение как да постигнем тези цели в Азия и Европа, продължи Алтмайер.

По думите му Китай едновременно е партньор и конкурент, ЕС трябва да определи интересите си.