Президентът на Китай Си Дзинпин се опита да успокои притеснените държави относно амбициозната инициатива "Един пояс - един път". Той обеща Пекин да предотврати дългови рискове и увери, че световният инфраструктурен проект "не е частен клуб", информират АФП, "Ройтерс" и "Блумбърг".

Си направи коментара по време на встъпителното си слово в началото на Втория форум "Един пояс - един път". Инициативата възражда древния Път на коприната, за да свържи Азия с Европа и Африка чрез огромни инвестиции в морски, пътни и железопътни проекти. Тя предлага така необходимата модерна инфраструктура на развиващите се държави, но критици предупреждават, че предимно облагодетелства китайските компании, нанася вреди върху околната страна и заробва държавите с дългове.

Китай отхвърля обвиненията, че "Един пояс - един път" е "дългов капан" и геополитически инструмент за превръщане на азиатския гигант в глобална суперсила.

"Един пояс - един път" не е частен клуб", обяви Си пред 37 световни лидери. Той отбеляза, че трябва да гарантират търговската и фискалната устойчивост на всички проекти, за да се постигнат планираните цели.

Снимка 420382

Източник: ЕПА

От финансовото министерство на Китай съобщиха вчера, че страната ще представи на форума работна рамка за "превенция на дългови рискове" - ход, приветстван от Международния валутен фонд.

Непрозрачността около сделките между китайските компании и местните правителства също буди тревога.

"Всичко трябва да се прави по прозрачен начин и трябва да има нулева толерантност по отношение на корупцията", призова Си Дзинпин.

По думите му Китай ще насърчава "зелено" развитие.

Снимка 420379

Източник: ЕПА

Според китайския лидер инициативата трябва да доведе до "висококачествен ръст" за всички. Той отбеляза, че е необходимо приемането на екологични стандарти за "защита на общия дом, в който живеем". "Ние трябва да се придържаме към концепцията за откритост, зеленина и чистота", продължи Си Дзинпин.

Китайският лидер обеща инициативата да помогне за допълнително отваряне на пазарите на Китай към света.

"Един пояс - един път" не е геополитически инструмент, уверява Китай

"Един пояс - един път" не е геополитически инструмент, уверява Китай

През следващата седмица Пекин ще е домакин на срещата "Един пояс - един път"

Митата ще бъдат по-ниски и безмитните бариери ще бъдат премахнати, обеща той.

Лидерите на 37 държави пристигнаха в Пекин за участие в тридневния форум. Сред тях са руският президент Владимир Путин, премиерът на Пакистан Имран Хан и италианският премиер Джузепе Конте, чиято страна стана първата държава от Г-7, която се присъединява към инициативата.

Но европейски сили като Германия и Франция изпратиха министри. САЩ, които изпратиха високопоставен представител на Белия дом на първия форум през 2017 г., този път нямат представители от Вашингтон.

Снимка 420380

Източник: ЕПА

Си даде старт на "Един пояс - един път" през 2013 г. Китай инвестира 90 милиарда долара в проекти, докато банки предоставиха 300 милиарда долара в заеми.

Но има и някои примери за задлъжнели държави. Шри Ланка предаде пристанище на Китай за период от 99 г., след като не може да погасява заемите си. Пакистан се нуждае от международна спасителна програма. Черна гора трябва да вземе трудно решение, след като получава голям заем, за да плати на китайска компания за изграждането на нова магистрала.

Китай калибрира "Един пояс-един път" и го пази от критики

Китай калибрира "Един пояс-един път" и го пази от критики

САЩ се опасяват от непрозрачни практики на финансиране и неспазване на международни норми и стандарти

"Блумбърг" представя акцентите от речта на Си Дзинпин:

Китайският лидер основно използва речта си, за да отговори на притесненията на САЩ, повдигнати по време на търговските преговори. Той повтори ангажимента на Китай да поддържа стабилен юан, за да се насърчава стабилност на световния пазар, да защитават интелектуалната собственост и да отворят икономиката си за чужди компании.

Си обеща да се подобри инфраструктурната програма "Един пояс - един път", за да се избегне задлъжняване на участващите държави. Той обеща да се бори с корупцията и призова за приемане на международни стандарти при провеждането на обществени поръчки.

Държавният глава съобщи, че Китай ще договори споразумения с висок стандарт за свободна търговия с повече държави, създаване на механизъм за сътрудничество за съвместно изграждане на система за управление и събиране на данъците към инициативата.

За разлика от Запада Китай не притиска Сърбия, обяви Вучич в Пекин

За разлика от Запада Китай не притиска Сърбия, обяви Вучич в Пекин

Когато говорим за великите сили от Запада, винаги срещате някакъв натиск

Си призова да се използват специални заеми, фондове и финанси за инфраструктурни проекти от различни агенции, за да се подкрепят проектите към инициативата. Той обеща Китай да съкрати така наречения "негативен" списък, за да се поощрят чуждестранните инвестиции.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че "скоро" президентът на Китай ще му гостува в Белия дом. Американският лидер не разкри кога ще е визитата на Си Дзинпин.