Проектът "Един пояс - един път" не е "геополитически инструмент" или дългова криза за участващите държави, но Пекин подкрепя конструктивни предложения как да се отсеят съмненията около инициативата. Това заяви министърът на външните работи на Китай Уан И, цитиран от "Ройтерс".

През следващата седмица Пекин ще е домакин на срещата "Един пояс - един път", на която ще участват 37 чуждестранни лидери, включително и най-приближените съюзници на Китай. Макар че САЩ критикуват проекта, те ще изпратят представители на по-ниско ниво.

Италия стана първата страна от Г-7, част от "Един пояс, един път" на Китай

Италия стана първата страна от Г-7, част от "Един пояс, един път" на Китай

Италия все по-често поглежда на Изток

Проектът е ключова инициатива на президента Си Дзинпин и предвижда възстановяване на стария Път на коприната за свързване на Китай с Азия, Европа и други региони. Но Западът, особено Вашингтон, го разглежда като опит на Китай да разпространи влиянието си в чужбина и да натовари държавите с дългове чрез непрозрачни проекти.

Снимка 419056

Източник: ЕПА

САЩ особено са критични към решението на Италия да се присъедини към плана през миналия месец по време на визита на Си в Рим.

Уан И каза пред репортери, че "Един пояс - един път" е донесъл реални ползи на участващите държави.

"Тези партньорски отношения не са геополитически инструмент, а платформа за сътрудничество", поясни той.

Срещата ще се проведе от 25 до 27 април. Последният път участваха 29 лидери за разлика от сега с близо 10 повече. Италия, Швейцария, Австрия, Пакистан, Русия и много други ще вземат участие.

Уан И обяви, че ще има американци на срещата, но не разкри подробности. Северна Корея също ще изпрати свои представители.

Повече от 150 държави изпращат делегации, ще има 5000 гости, допълни китайският топ дипломат.