Президентът на Еквадор Гилермо Ласо оцеля при опит на опозиционните депутати да го отстранят, информира Ал-Джазира. Той настоя, че правителството му няма да преговаря повече с лидер на коренното население за прекратяване на протестите, продължаващи повече от две седмици, след като войник беше убит при атака срещу конвой с гориво.

Воденият от опозицията конгрес се опита да отстрани десния Ласо във вторник заради "сериозната политическа криза и вътрешните вълнения", причинени от протестите.

Но предложението за импийчмънт събра само 80 от необходимите 92 гласа, според резултатите, прочетени на глас от секретаря на парламента Алваро Салазар.

"Въпреки опитите за преврат, днес институциите на страната надделяха", каза Ласо след гласуването. "Вижда се кой работи за политическите мафии. Междувременно продължаваме да работим за Еквадор.

По-рано през деня Ласо обвини лидера на протестите на коренното население Леонидас Иза в политика, обслужваща само неговите интереси, като каза: "Няма да преговаряме с онези, които държат Еквадор за заложници.

Загинали и ранени след двуседмичните протести в Еквадор

Загинали и ранени след двуседмичните протести в Еквадор

Демонстрациите са заради цените на горивата

Протестите, до голяма степен от членове на коренното население на южноамериканската нация, което съставлява повече от един милион от 17,7 милиона души - дойдоха в реакция на нарастващите разходи за живот и икономически трудности.

Протестите също така намалиха добива на петрол в страната с повече от половината, според правителствени данни, значителен удар за Еквадор, тъй като суровият суров е основният му износ.

Убитият войник, идентифициран като Хосе Чимаро, загина по време на атака рано сутринта срещу ескорт на цистерна в източната част на страната. Военните казаха, че група, въоръжена с "копия и пушки", е нападнала конвоя, като също са ранили петима полицаи и седем войници.

От своя страна Иза признава "бруталната атака", довела до смъртта на войника, но каза, че няма доказателства, че протестиращите са отговорни. Иза също призова преговорите да продължат и каза, че досегашните мерки на правителството в отговор на протестите - включително намаляване на цените на бензина - не са били достатъчни.

Еквадор спира добива на петрол заради протестите

Еквадор спира добива на петрол заради протестите

Производството ще бъде прекратено за 48 часа