Президентът на Еквадор Гийермо Ласо в сряда описа предстоящите предсрочни избори като възможност за обединяване на страната, съобщава "Ройтерс". 

Страната се бори с политическата нестабилност, след като Ласо разпусна парламента по-рано през май.

Държавният глава оповести решението си на 17 май, като се позова на конституционен механизъм и цитира политическа криза и вътрешни сътресения като оправдание. Едновременно с това той съкрати и своето управление. 

Така, гласоподавателите ще изберат както неговия наследник, така и нов законодателен орган на избори на 20 август. Президентски балотаж е насрочен на 15 октомври, ако е необходим.

"Този път също така ни предлага нова възможност за национално споразумение", каза Ласо пред привържениците си, докато изнасяше годишен доклад за своето президентство южно от столицата Кито.

Еквадорският президент разпусна парламента

Еквадорският президент разпусна парламента

Ден, след като депутатите се опитаха да го свалят от власт

Припомняме, че след като встъпи в длъжност през 2021 г., Ласо, бивш банкер, беше изправен пред постоянен натиск от контролирания от опозицията еднокамарен законодателен орган. Той провеждаше процес за импийчмънт по обвинения в корупция, когато той го разпусна.

Ласо в сряда поиска от еквадорците да гласуват за най-добрите кандидати на изборите през август, твърдейки, че мнозинството от гражданите са подкрепили решението му да разпусне 137-членното Национално събрание.

"Никога повече президент на републиката няма да бъде на милостта на събрание, което посвещава времето си на заговор и предотвратяване на правителството да напредне в дневния ред за развитие на страната", каза Ласо, без да казва дали ще се кандидатира на изборите.

Пресслужбата на президента потвърди във вторник, че той ще пътува до Съединените щати за медицинска процедура след представянето на доклада в сряда и ще се върне в страната на 28 май.

По-рано в сряда Ласо направи първото си разместване в кабинета след разпускането на законодателния орган, назначавайки Сезар Роон, политик и бизнесмен, за нов министър на транспорта и благоустройството.

Избраните на предсрочните избори ще бъдат на поста до края на настоящия мандат през 2025 г., когато ще се проведат първоначално насрочените избори.

Тръгва ли Еквадор по пътя на Перу?

Тръгва ли Еквадор по пътя на Перу?

Противопоставяне между президент и парламент