Лидерът на близка до „ал-Кайда" терористична клетка е бил екзекутиран в палестинския бежански лагер „Аин ал-Хиуех" в южен Ливан, предаде АФП.

Моунир Макдах от палестинската групировка „Фатах" заяви пред агенцията, че става въпрос за предводителя на „Джунд ал-Шам" Ганди Шамарани. Той е бил открит в гараж с ръце, вързани зад тила. Смъртта му е настъпила след изстрел в устата.

Макдах разказа, че ливанецът Шамарани е бил „приятел" на лидера на ислямистката групировка „Фатах ал-Ислам" Абдел Рахман Ауад.
Той стана известен през 2007г., когато бойците му водиха истинска война с ливанската армия в лагера „Нахр ал-Баред" в северната част на страната.

Палестинецът Ауад и най-близкият му съветник бяха убити през август тази година в долината Бекаа.

„Джунд ал-Шам" („Армията на Велика Сирия") е радикалната сунитска терористична организация, която оперира основно в „Аин ал-Хиуех", най-големият бежански лагер в Ливан (в страната те са общо 12) - място известно с екстремистите и престъпниците, които го населяват. Много анализатори я свързват с „ал-Кайда", а лидерът й е бе един от най-издирваните хора в страната.

Ливанската армия по правило не влиза в палестинските лагери, които са пренаселени и обитателите им са въоръжени до зъби.