Руски наемник от частната военна компания "Вагнер", чиято привидна екзекуция за дезертьорство беше показана във видео по-рано тази седмица, се появи невредим заедно с шефа на частната армия на друг клип, излъчен днес, съобщава "Ройтерс".

Руският военен кореспондент Александър Коц публикува нови кадри в "Телеграм", на които боецът, представил се като Дмитрий Якушченко, отговаря на въпроси на журналисти за времето, прекарано в украински плен.

"Вагнер", която се представя като водеща бойна сила на Русия, твърди, че основно нейни бойци се бият за превземането на град Бахмут в украинската Донецка област.

Появи се още едно видео с екзекуция на наемник на "Вагнер"

Появи се още едно видео с екзекуция на наемник на "Вагнер"

От канала в Telegram "Сива зона", близък до частната военна компания

Нейният основател Евгений Пригожин заявява във видеото, че Якушченко е бил заловен, след като се е изгубил близо до фронтовата линия, а впоследствие е бил освободен при размяна на военнопленници и е донесъл ценна информация за вражеските операции.

Пригожин подкани присъстващите да попитат Якушченко "дали е бил убит с чук".

Компанията "Вагнер" прие ковашкия чук за свой символ, след като според разпространената информация го е използвала миналата година, за да екзекутира дезертьор от своите редици.

На видео, публикувано в понеделник от "Сива зона" - канал в "Телеграм", свързан с "Вагнер", се вижда мъж, който замахва с чук срещу главата на Якушченко, след което той рухва на земята, въпреки че видеото се замъглява в решаващия момент.

В Русия забраняват да се пише за затворническото минало на наемниците от Вагнер

В Русия забраняват да се пише за затворническото минало на наемниците от Вагнер

Това ще се счита за дискредитация