Каналът в Telegram "Сива зона", който е близък до ЧВК "Вагнер", публикува видео, в което се твърди, че се вижда убийство на наемник на частната военна компания, който се е предал на украинските военни. Същият канал публикува видеоклип с извънсъдебната екзекуция на боеца на ЧВК "Вагнер" Евгений Нужин на 13 ноември миналатаг година, припомня руската редакция на BBC.

Според телеграмния канал и този човек "се е разболял от същата болест, от която губиш съзнание в градове на Украйна, в Киев, сега в Днепър, а после се събуждаш в мазето на последното си съдебно заседание".

В новия видеоклип се вижда мъж, чиято глава е залепена с тиксо. Представя се като Дмитрий Якушченко и казва, че е роден в Крим, попаднал е в затвора, отишъл е на фронта в състава на ЧВК "Вагнер", а на фронтовата линия е "разбрал, че това не е моята война".

Данните, че на видеото се вижда човек точно с това име и фамилия, се потвърждават само от неговите изявления и от описанието към видеото.

Якушченко твърди, че се е намирал в град Днепър, където е получил удар в главата и е загубил съзнание. "Събудих се в тази стая, където ми казаха, че ще ме съдят", продължава мъжът.

На видеото се вижда как мъж, стоящ зад Якушченко, удря главата му с чук веднага след това. В този момент по-голямата част от кадъра е размазана, така че е невъзможно да се разбере какво точно се случва. Но "Якушченко" веднага пада назад, а мъжът с чука продължава да го удря.

В същото видео се виждат фрагменти от историята на заловения "Якушченко", които бяха публикувани от някои украински медии още през ноември миналата година. Очевидно предишният видеоклип е бил направен малко след залавянето на мъжа.

"Якушченко" казва, че е осъден на 19 години и излежава присъдата си в Саратовска област, в град Енгелс. По негови думи е бил затворен в Крим, докато полуостровът все още е бил под украински контрол, а по-късно е бил прехвърлен на руска територия.

Както казва Якушченко, по пътя към фронта той планирал да "намери някаква вратичка", просто да избяга". По-нататък той разказва как се е предал на украинските войници край Бахмут.

Видеото на Якушченко е монтирано по абсолютно същия начин както и предното.