Социалдемократическата партия на Германия (СДПГ), оглавявана от Олаф Шолц, печели 26% на днешните парламентарни избори, което и дава крехка преднина пред коалицията на Християндемократическия съюза и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС), която получава 24%. Това показва екзитпол допитване на телевизия ZDF.

На трето място е партията "Съюз 90/Зелените" с 14.5%, четвърта е Свободната демократическа партия с 12%, следвана от Алтернатива за Германия с 10% и Лявата партия с 5%.

Дойче веле съобщи данни от друга езкитпол анкета - на социологическата агенция Infratest dima, според които ХДС/ХСС и СДПГ са с изравнени резултати - около 25%.

На трето място според Infratest dima е партията "Съюз 90/Зелените", която събира 15% от гласовете.

Следват популистите от "Алтернатива за Германия" и Свободната демократическа партия (СвДП), всяка от които получава около 11% подкрепа.

Според Infratest dimap, в парламента влиза и Лявата партия с 5% от гласовете.

Въз основа на данните от екзитполовете не може категорично да се каже кой е победителят в изборите, тъй като резултатите на първите две политически сили са близки.

И двамата основни претенденти за канцлерския пост - социалдемократът Олаф Шолц и християндемократът Армин Лашет, заявиха готовност да съставят правителство.

Шолц смята, че неговата партия е тази, която ще получи мандат. "Сега очакваме окончателния изход от изборите, след това се захващаме за работа." - заяви той.

Кандидатът на ХДС/ХСС Армин Лашет обяви, че ще направи всичко възможно, за да сформира правителство.

"Германия сега се нуждае от коалиция на бъдещето, която да модернизира страната", подчерта той. Според него ще се стигне до коалиция от три политически сили.

Германия избира наследник на Ангела Меркел

Германия избира наследник на Ангела Меркел

Краят на една кариера

Изборните секции бяха затворени в 18:00 ч. местно време, но в столицата Берлин гласуването беше удължено заради големите опашки пред секциите.

Канцлерът Ангела Меркел не се кандидатира на тези избори, но ще остане на поста докато бъде избран неин приемник и се сформира ново правителство.

На днешните парламентарни избори се явиха рекорден брой партии за периода от обединяването на Източна и Западна Германия досега.

За места в парламента днес се състезаваха 47 политически сили, явиха се 6211 кандидати.

През последните 16 години начело на изпълнителната власт в Германия стоеше Ангела Меркел, която оглавяваше и ХДС до 2018 г. През последните 8 години като партньор в управляващата коалиция влезе СДПГ.

Германският парламент се състои от най-малко 598 депутати и се формира по смесена система. Половина места се заемат от кандидати, спечелили мажоритарни избори в 299 едномандатни избирателни района. Останалите се разпределят по пропорционалната система между партиите, влизащи в парламента. Според експертите, новият състав на Бундестага може да включва между 672 и 912 депутати.

Бомба от ВСВ препъна гласуването в град в Западна Германия

Бомба от ВСВ препъна гласуването в град в Западна Германия

Жителите бяха призовани да не отиват до изборните секции до обезвреждането й