Лауреатът на Нобелова награда за мир Мохамед ел Барадей стана учредител на нова политическа сила в Египет - Конституционна партия, съобщи Би Би Си.
Барадей е и бивш шеф на МААЕ

Партията беше създадена твърде късно, за да може да издигне кандидатурата му за президентските избори в страната, които ще се състоят през идния месец.

По думите на Барадей, негова цел е да обедини привържениците на демокрацията в Египет и да доведе партията до победа на следващите избори след четири години.

Той коментира пред журналисти, че новата партия ще се „издига над идеологията" и че не би искал да й се прилепва етикетът „либерална".

В кореспонденцията на Би Би Си се посочва, че е съвсем очевидно, че Конституционната партия е създадена като противовес на ислямистките политически сили, които спечелиха проведените в страната парламентарни избори и претендират за победа на предстоящия президентски вот.

Барадей се надява партията му да привлече милиони членове и да обедини младежите, които с протестите си свалиха експрезидента Хосни Мубарак.

Нобелистът допълва, че би искал да спаси „великата революция, която е изгубила посоката и практически се е превърнала в мъртвородена".