Първият президент на Русия Борис Елцин е представил пред американския си колега Бил Клинтън своя приемник Владимир Путин като демократ, който познава Запада. Същевременно той е изказал опасения, че руските комунисти може да посегнат на Крим и че дори имат апетити към Аляска.

Това става ясно от разсекретени стенограми на разговори между Елцин и Клинтън от периода между 21 април 1996 г. до 31 декември 1999 г. Те са публикувани на сайта на президентската библиотека "Бил Клинтън". Общият им обем е близо 600 страници, предаде Би Би Си.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че публикациите не са съгласувани с Москва.

В разговорите си президентите обсъждат широк кръг от теми: от обедното меню до световно значимите проблеми на международната политика.

Елцин обяснява защо е избрал Путин за свой приемник в телефонен разговор, който се е провел на 8 септември 1999 година. "Беше ми нужно много време, за да реша кой би могъл да стане президент на Русия през 2000 г. За съжаление тогава не можах да намеря нито един подходящ кандидат. Накрая го срещнах, тоест Путин, проучих биографията му, интересите, обкръжението му и т. н. Изясних си, че това е твърд човек, който е наясно с всичко, което става под негов контрол. Същевременно той е разсъдлив, силен, много общителен. С лекота може да създаде добри отношения и контакти с партньорите си.
Убеден съм, че ще видите в негово лице високо квалифициран партньор. Убеден съм, че ще бъде подкрепен като кандидат през 2000 г. Работим върху това." - споделя той.

На 19 ноември 1999 г., по време на преговори в Истанбул, двамата президенти вече обсъждат изборите:
Клинтън: Кой ще победи на изборите?
Елцин: Разбира се, Путин. Той ще стане наследник на Борис Елцин. Той е демократ и познава Запада.

От стенограмата става ясно, че тогавашният руски президент се е надявал Путин да продължи неговата линия в икономиката, също и за изграждането на демокрация в Русия.

При друг разговор - от 21 април 1996 г., по време на работна закуска в Кремъл, Елцин изразява опасения от поведението на комунистите.

"Хайде да поговорим за предизборната кампания. В американската преса има предположения, че хората не трябва да се боят от комунистите, че това са добри, достойни и честни хора. Призовавам ви да не вярвате на това. Повече от половината от тях са фанатици, те ще разрушат всичко. Това означава гражданска война. Те ще обявят за нелегитимни границите между републиките (става дума за републиките на бившия СССР, които стават независими държави - б.р.) Те искат да вземат Крим, дори имат аспирации към Аляска."

Има два пътя за развитие на Русия. Нямам нужда от власт, но когато усетих заплахата от комунизма, реших да се кандидатирам (на президентските избори - б.р.). Няма да допуснем това." - заявява Елцин.

Горбaчов и Елцин най-непопулярните за последните 100 г. в Русия

Горбaчов и Елцин най-непопулярните за последните 100 г. в Русия

В проучването са участвали 1600 души