Френският президент Еманюел Макрон ще пътува до тихоокеанския остров Нова Каледония днес, малко повече от седмица след избухването на бунтовете във френската отвъдморска територия, оставили шестима жертви. Това предават от Reuters.

Говорителят на френското правителство Приска Тевено заяви, че Макрон ще посети острова, за да "установи мисия" там, макар да не е ясно какво ще включва тя.

"Нашият приоритет е връщането към спокойствие и ред", потвърди говорителят, като отбеляза, че ситуацията на място се подобрява, но трябва да се направи много повече.

Политическите партии в подкрепа на независимостта заявиха, че искат френското правителство да оттегли избирателната реформа преди да подновят преговорите. В същото време от Франция са категорични, че възстановяването на реда е предварително условие за диалог.

Днес Макрон свиква ключово съвещание за Нова Каледония

Днес Макрон свиква ключово съвещание за Нова Каледония

Опит за овладяване на безредиците

Австралия и Нова Зеландия вече започнаха действията по евакуирането на свои граждани от Нова Каледония. Към момента около 3200 души чакат да напуснат или да влязат в Нова Каледония, след като търговските полети бяха отменени миналата седмица поради безредиците, съобщи местното правителство. Върховната комисия на Франция в Нова Каледония заяви, че летището остава затворено и ще разположи военни за защита на обществени сгради.

"Новозеландците в Нова Каледония се сблъскаха с няколко дни на предизвикателства - и връщането им у дома е спешен приоритет за правителството", посочи външният министър на Нова Зеландия Уинстън Питърс.

Външният министър на Австралия Пени Уонг потвърди, че е получено разрешение за два полета днес за туристи, които искат да напуснат острова.

150 компании са били разграбени и опожарени към момента, докато протестиращите по улиците продължават да ограбват магазини и да барикадират пътища. Над 1000 жандармеристи и полицаи от Франция са на острова и още 600 служители ще се присъединят към действията, заявиха от Върховната комисия на Франция.

Припомняме още, миналата седмица избухнаха протести, предизвикани от гнева на местното население канак заради конституционна поправка, одобрена във Франция. Чрез нея щяха да бъдат въведени промени в правото за участие в местните избори.

Трима от шестимата убити по време на безредиците са били млади канаки, застреляни от въоръжени цивилни. Имало е сблъсъци между протестиращи канаки и въоръжени групи за самоотбрана или цивилни милиции, сформирани, за да се защитят.

Обявиха извънредно положение в Нова Каледония

Обявиха извънредно положение в Нова Каледония

То ще остане в сила 12 дни