Ако войната в Украйна поставя държавния глава на Франция над опонентите му, това също му пречи наистина да се позиционира като кандидат за преизбиране. Това коментира Le Monde.

Тази седмица президентът в Ница събра местната власт. "Първата голяма среща" от президентската кампания на Еманюел Макрон (според кмета на града Кристиан Естрози) придобива вид на конгрес на бележити хора от Приморските Алпи. Атмосферата е мудна. Бившият премиер Едуар Филип е там. Дойдоха и двама "звездни" министри: Розелин Башелот (на културата) и Оливие Веран (на здравеопазването). Но младите активисти на сцената се оказва, че трябва да викат "Макрон президент!". Заинтересованата страна всъщност я няма на събитието, според френското издание.

Обещаната от проучванията перспектива за удобното му преизбиране обезболява всеки страх от поражение. Едуар Филип предупреди, че лодката лесно може да се преобърне. Специалистите съветват, че френското общество е многостранно и кандидатите не трябва да разчитат на социологическите проучвания.

На фона на вяла кампания във Франция Макрон е фаворит

На фона на вяла кампания във Франция Макрон е фаворит

Предизборната надпревара е засенчена от войната в Украйна