Действащият президент Емерсън Мнангагва е спечелил президентските избори в Зимбабве с приблизително 53% от гласовете. Това обяви Избирателната комисия на страната, съобщава "Ройтерс". Обаче опозицията и анализаторите веднага поставиха под въпрос резултата.

Мнангагва пое поста от дългогодишния лидер Робърт Мугабе след преврата на армията през 2017 г. Преизбирането му за втори мандат е очаквана развръзка. Според анализатори надпреварата е била силно изкривена в полза на управляващата партия Африканския национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт (ZANU-PF), която е задържала властта в страната над четири десетилетия.

Избирателната комисия на Зимбабве съобщи, че основният опозиционен лидер Нелсън Чамиса, който ръководи опозиционната партия Гражданска коалиция за промяна, е спечелил 44% от гласовете. Поддръжниците на ZANU-PF приеха тържествено резултатите от вота.

Говорител на опозицията обяви в публикация в Twitter, че партията отхвърля "всеки резултат, събран набързо без подходяща проверка".

Емерсън Мнангагва е новият стар президент на Зимбабве

Емерсън Мнангагва е новият стар президент на Зимбабве

Той е подкрепен от 50,8%, докато Чамиса взема 44,3 на сто

Мнангагва победи Чамиса и на предишните президентски избори през 2018 г. Опозицията твърди, че изборите са били фалшифицирани, но конституционният съд потвърди резултата.

Предизборният период беше до голяма степен мирен, обаче полицията рутинно забранява опозиционните митинги и арестува опозиционни поддръжници, като използва строгите закони за обществения ред на Зимбабве.

ZANU-PF отрича да е участвала в намеси при изборите и да е имала несправедливо предимство.

Изборите бяха надзиравани от наблюдатели от Европейския съюз и Африканския съюз, поканени от самия Мнангагва. Ръководителят на наблюдателната мисия на ЕС каза миналата седмица, че гласуването е протекло в "атмосфера на страх". Мисията на южноафриканския регионален блок отбеляза проблеми, включително забавяне на гласуването, забрана на митинги и пристрастно отразяване на държавните медии.

Опозиционният лидер в Зимбабве предупреждава за насилие и сплашване през идните избори

Опозиционният лидер в Зимбабве предупреждава за насилие и сплашване през идните избори

Нелсън Чамиса обвини президента на страната Емерсън Мнангагва в нарушаване на закона