В атомната електроцентрала в Запорожие са доставени резервни части за ремонт на повредените енергоблокове и далекопроводи, химически реактиви и гориво. Това съобщи на сайта си пресслужбата на украинския оператор "Енергоатом" вчера късно вечерта.

"Компанията осигури доставката на спешно необходимите резервни части за ремонт на повредените електропроводи и енергоблокове на Запорожската АЕЦ, която продължава да бъде тероризирана от руските окупатори", се посочва в съобщението.

Припомняме, че АЕЦ Запорожие, която е окупирана от руски части от началото на март месец, спря напълно на 11 септември, след като няколко дни последният шести реактор работи в специален режим на планирано разтоварване с минимална изходна мощност и без на снабдява мрежата. Конкретната причина за спирането бе увреждане на електропроводите от обстрел, за който руската и украинската страна се обвиняват взаимно.

"Енергоатом" съобщава, че мисията от 25 камиона е преминала през "вражески контролно-пропускателни пунктове" - т.е. преминаването им през окупираната територия е било договорено. Не е известно на какво ниво е било постигнато такова споразумение.

Възстановени са и критичните запаси от химикали, които са необходими за работата на АЕЦ и е доставено допълнително гориво, за да се осигури работата на дизеловите генератори в случай на прекъсване на електрозахранването.

МААЕ иска Русия да излезе от Запорожката АЕЦ

МААЕ иска Русия да излезе от Запорожката АЕЦ

Резолюцията е приета с 26 гласа „за“

Товарът е доставен от шофьори на "Енергоатом", включително от АЕЦ "Хмелницки" и АЕЦ "Ровно", въпреки опасностите и трудностите. "Енергоатом" изказва благодарност за смелостта на служителите си, които са се ангажирали с доставката.

След няколко месечни усилия в началото на септември месец мисия на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) бе допусната до централата, за да направи оценка на пораженията след напрегнат месец на системен обстрел в региона. На 6 септември МААЕ представи доклад за мисията, в които изброи повредите и предупреди за рисковете. Докладът настоя за създаване на зона за сигурност в и около централата. Само дни по-късно МААЕ излезе с остро предупреждение, че ситуацията вече е в най-критичната си фаза.

МААЕ: АЕЦ Запорожие се приближава към катастрофа

МААЕ: АЕЦ Запорожие се приближава към катастрофа

Обстрелът продължава, нужни са незабавни действия за сигурност