Европейската народна партия (ЕНП) е започнала официална процедура за изключване от партията срещу унгарския премиер Виктор Орбан, съобщи високопоставен чиновник в Брюксел, цитиран от западни медии.

Говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач по-рано отхвърли предположенията, че партията на Виктор Орбан - "Фидес", ще бъде принудена да напусне ЕНП, позовавайки се на процедура, която може да бъде започната само от най-висшите ръководители на ЕНП или в случай на съвместно писмо от най-малко седем партии членки на ЕНП в пет страни.

Орбан с писмо до всеки унгарец срещу ЕС за миграцията

Орбан с писмо до всеки унгарец срещу ЕС за миграцията

Унгария засилва кампанията срещу европейските лидери

Премиерът на Унгария определи членовете на ЕНП, които искат партията му да бъде изгонена, като "полезни идиоти", изтъквайки в интервю за германския в. "Велт", публикувано в неделя, че те са играчка в ръцете на левите противници и ще предизвикат разделение в Общността.

Между Европейската комисия и унгарското дясно правителство има напрежение по редица въпроси, най-вече около безконтролната имиграция, която Орбан смята за пагубна за европейското благоденствие.

ДСБ искат ЕНП да изключи партията на Виктор Орбан

ДСБ искат ЕНП да изключи партията на Виктор Орбан

"Борисов като Орбан обича европейските пари, но атакува европейските ценности"

По-рано множество плакати, разлепени из цяла Унгария с участието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заедно с привърженика на миграцията Джордж Сорос, целящи да покажат тяхната близост, предизвикаха гняв в ЕС, като председателят на Европейската комисия осъди кампанията, наричайки я "лъжи".

Той настоя унгарската управляваща партия "Фидес" да бъде лишена от членство в дясноцентристката ЕНП.

Реагирайки на много обсъжданите плакати за борба с миграцията с Юнкер и Сорос, Европейската комисия днес обвини дясното правителство на Унгария, че изопачава истината за имиграцията в европейските страни, бележейки по този начин по-нататъшно влошаване на обтегнатите им отношения. Изборите за Европейски парламент са насрочени за май.

"Комисията е недвусмислена относно нашето мнение за кампанията на унгарското правителство, която изкривява истината и се стреми да обрисува мрачна картина на таен заговор за стремеж за повече миграция в Европа", подчерта говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

Орбан захапа „брюкселския елит” за мигрантската подмяна на Европа

Орбан захапа „брюкселския елит” за мигрантската подмяна на Европа

Брюксел е под контрола на "промигрантско мнозинство"