Правителството на Унгария е отговорно да информира гражданите си за мигрантските планове на Брюксел.

Така унгарският премиер Виктор Орбан отговори на критиките относно подетата от Будапеща кампания срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, информира "Политико".

Брюксел обвини Орбан в разгласяване на конспиративни теории

Брюксел обвини Орбан в разгласяване на конспиративни теории

Откривайки нов фронт срещу Брюксел няколко месеца преди европейските избори

Тази седмица унгарското правителство започна финансирана от данъкоплатците кампания, включваща билбордове, реклами във вестници и видеа, която е насочена срещу Юнкер и унгарско-американския милиардер Джордж Сорос. Кампанията поднови интензивния дебат в Европейската народна партия дали да се прекрати членството на управляващата партия на Орбан "Фидес" в политическата група.

Брюксел е под контрола на "промигрантско мнозинство", обяви Орбан в интервю за общественото радио Kossuth Rádio. Той директно обвини Юнкер, че се застъпва за узаконяване на миграцията в Европа.

Меркел застана зад Юнкер в кавгата с Унгария

Меркел застана зад Юнкер в кавгата с Унгария

Евролидери отхвърлиха обвиненията на Будапеща

Обвинявайки "брюкселския елит", който не е свикнал да бъде критикуван, Орбан направи сравнение с Хабсбургската монархия, като се обърна към слушателите, че "не е възможно да се започне кампания, както ние бяхме в края на XIX век по времето на Франц Йосиф, и да се казва, че всичко е наистина приятно, всичко е много добре, аз съм доволен от всичко, докато една от най-големите икономики в света напуска ЕС и в същото време милиони мигранти навлизат в ЕС".

"Някой трябва да поеме отговорност, истината е, че отговорността лежи върху лидерите на европейските институции", продължи унгарският лидер и добави, че и по време на съветския период не е можело да се говори за реалната ситуация.

Унгария погна Юнкер и Сорос с нова кампания

Унгария погна Юнкер и Сорос с нова кампания

"Вие също имате право да знаете какво подготвя Брюксел

"Ситуацията е лоша", вярва Орбан.

Според него тези, които вземат решения в ЕС, "искат да се увеличи миграцията", което по думите му означава, че Европа повече няма да принадлежи на европейците.

Брюксел "дори не спори с нас" за истинността на конкретните точки в кампанията, подчерта министър-председателят.

"Политико" отбелязва, че по-рано тази седмица Европейската комисия е коментирала кампанията срещу мигрантската политика точка по точка.

Запитан за планираната през следващата седмица среща на Европейската народна партия, Орбан отговори, че "ние сме подготвени" да дебатираме за точките в кампанията. Той не коментира въпроса за членството на партията му в политическата група.

Юнкер: Орбан не принадлежи към ЕНП

Юнкер: Орбан не принадлежи към ЕНП

ЕК и Унгария отново размeниха остри реплики