Европейският парламент призова за мерки за справяне с проституцията и политики, които премахват бедността.

Докладът относно проституцията в ЕС, нейните трансгранични последици и въздействие върху равенството между половете и правата на жените беше приет от евродепутатите с 234 гласа "за", 175 "против" и 122 "въздържал се".

В него се изтъква, че асиметрията между националните законодателства относно проституцията в рамките на ЕС, предвид трансграничния ѝ характер, води до повече жертви на трафик с цел сексуална експлоатация и създава благородна оперативна среда за организираната престъпност. Страните членки трябва да направят оценка на съществуващото законодателство, за да се избегнат пропуски, позволяващи на престъпниците да действат безнаказано, а ЕК трябва да разработи общи насоки на ЕС, гарантиращи основните права на проституиращите лица.

Трафикът на хора с цел проституция носил най-големи печалби

Трафикът на хора с цел проституция носил най-големи печалби

Оценяват се в размер на 900 милиона

ЕП посочва, че проституцията и трафикът с цел сексуална експлоатация съществуват, защото има търсене. По тази причина според евродепутатите намаляването на търсенето е от ключово значение за предотвратяването и намаляването на трафика на хора и трябва да бъде направено по начин, който не вреди на проституиращите лица. Те призовават държавите от ЕС да предприемат спешни мерки за справяне с онлайн рекламата, която пряко или косвено насърчава проституцията или се стреми да привлече купувачи.

В доклада се настоява и за подкрепа и сътрудничество с полицията и други правоприлагащи органи, социални и медицински служби и НПО-та за справяне с трафика и сексуалната експлоатация и за защита на проституиращите жени.

От Европарламента отчитат, че влошаващото се социално и икономическо положение вследствие на пандемията от COVID-19, и настоящата енергийна криза и кризата с разходите за живот увеличиха всички форми на злоупотреба и насилие срещу жени, включително сексуалната експлоатация, като много жени в уязвимо положение се озовават в ситуация на бедност и социално изключване.

Премиерът на Испания обеща да забрани проституцията

Премиерът на Испания обеща да забрани проституцията

Проституцията беше декриминализирана в Испания през 1995 г.

Евродепутатите настояват за ефективни политики за премахване на бедността. Те искат да подобрят социалната закрила, справяне с неуспеха в училище, насърчаване на образованието (включително сексуалното образование) и да се създадат приобщаващи политики, в подкрепа на овластяването на жените и икономическата им независимост, заедно с мерки, които осъждат лицата, които ги експлоатират.

Отбелязва се, че хората в проституцията са изправени пред постоянната заплаха от полицейско и съдебно преследване и са маргинализирани и стигматизирани, отбелязва докладът, което често възпрепятства способността им да търсят справедливост. Евродепутатите призовават за пълен достъп до висококачествени здравни и социални услуги, както и до съдебната система и пътищата на напускане на проституцията.