Европейският парламент окончателно прие новия пакет за телекомуникации.

В него влизат забраната за роуминг таксите за ползване на мобилни телефони в чужбина в рамките на ЕС, която ще влезе в сила през юни 2017 г., и ясни правила за правото на достъп до интернет.

„Премахването на роуминг таксите беше очаквана дълго от всички: обикновените хора, малките и средни компании и всякакви видове организации", каза докладчикът Пилар дел Кастийо (ЕНП, Испания) след дебата.

Благодарение на това споразумение Европа ще стане също така и единственият регион на света, който гарантира по законов път отвореността и неутралността на интернета. Принципът на неутралността на интернета ще се прилага директно във всичките 28 страни членки. Той гарантира, че няма да имаме интернет на две скорости", добави Кастийо.

Тъй като не приеха никакви изменения на позицията на Съвета на първо четене, евродепутатите одобриха закона.

Таксите за роуминг за обаждане, изпращане на есемеси и използване на интернет в чужбина в рамките на ЕС, ще бъдат забранени от 15 юни 2017 г.

От 30 април 2016 г. таксите за роуминг, които се добавят към цената, която се плаща по принцип, не може да надвишават: 0,05 евроцента на минута за обаждания; 0,02 евроцента за есемес и 0,05 евроцента на мегабайт интернет.

Таванът на таксите за приемане на обаждания ще бъде определен по-късно тази година и се очаква да бъде значително по-нисък от този за обаждане.

Ако операторите докажат, че не могат да възстановят разходите си и това се отразява на цените на местния пазар, съответният национален регулатор (за България това е Комисията за регулиране на съобщенията) може да оторизира въвеждането на изключителни минимални такси за покриване на тези разходи. Евродепутатите спечелиха гаранции, че националните регулатори ще получат средствата да коригират или отхвърлят тези такси.

За да се защитят операторите от злоупотреби като „постоянния роуминг", при определени обстоятелства те ще имат правото да въведат малка такса, която ще е по-ниска от сегашните тавани. Точните подробности по този въпрос ще бъдат определени от Комисията и телекомуникационните регулатори.

Новият регламент задължава доставчиците на услуги за достъп до интернет да третират еднакво целия трафик. Това означава да не блокират или забавят достъпа до съдържание, приложения или услуги, независимо от подателя и получателя. Изключение е възможно само при съдебна заповед, за спазване на закон, предотвратяване на претоварване на мрежата или борба с кибератаки. В такива случаи предприетите мерки трябва да бъдат прозрачни, недискриминационни и пропорционални. Те не могат да бъдат прилагани по-дълго от необходимото.

Операторите запазват правото да предлагат специализирани услуги като по-добрия интернет, който е необходим за някои услуги, но само при условие, че това не се отразява на общото качество на интернета.

Евродепутатите гарантираха, че интернет доставчиците ще трябва да предоставят на потребителите, които възнамеряват да подпишат договор за стационарен или мобилен интернет, ясно обяснение за скоростта на изтегляне и качване, която те могат да очакват (в сравнение с рекламираната скорост). Всяко значително несъответствие ще отваря пътя за мерки като прекратяване на договора или компенсация. Националният регулатор (Комисията за регулиране на съобщенията) носи отговорността да следи дали всякакви разлики представляват или не нарушение на подписания договор.