Европейският парламент отложи планираното гласуване за одобряване на новите цели на ЕС за възобновяема енергия, след като Франция и други страни се противопоставиха в последния момент на закона миналата седмица, предава "Ройтерс".

Гласуването в парламентарната енергийна комисия трябваше да се състои във вторник. В имейл, видян от "Ройтерс", се казва, че гласуването е отложено за юни, без да се посочва дата.

Европейският съюз се опитва да финализира ключов стълб от своята програма за климата - закон, съдържащ обвързваща цел за ЕС да получава 42,5% от енергията си от възобновяеми източници до 2030 г.

Но законопроектът срещна късна съпротива. Дипломатите от страните от ЕС трябваше да сигнализират одобрението си за закона миналата седмица, но дискусията беше отложена, след като Франция и други страни казаха, че няма да го подкрепят.

Френският енергиен сектор изостава с 30 години

Френският енергиен сектор изостава с 30 години

Париж не е готов за зеления преход, а губи надпреварата в ядрения сектор

Парламентът трябваше да проведе първо гласуване във вторник, последвано от окончателно гласуване през юли. Отлагането рискува да забави одобрението на закона до септември, след лятната ваканция на ЕС.

Одобрението на закона от Европейския парламент и страните от ЕС трябваше да бъде формалност, след като преговарящите от двете страни се споразумяха за това, което трябваше да бъде окончателна сделка по-рано тази година.

Но Франция беше недоволна от крайния резултат. Париж иска повече признание в закона за нисковъглеродната ядрена енергия и казва, че правилата дискриминират водорода, произведен от ядрена енергия, като не позволяват на страните да отчитат това нисковъглеродно гориво към целите за възобновяеми горива за индустрията.

Други страни, включително България, Румъния, Полша, също не бяха доволни от правилата поради редица причини, включително че някои държави смятат целите за прекалено амбициозни.

Българите масово искат АЕЦ, според ЕСО батериите са химера

Българите масово искат АЕЦ, според ЕСО батериите са химера

Основно от темата се интересуват мъже на по-зряла възраст с висше образование

Говорител на Швеция, която е ротационен председател на ЕС, каза, че се водят преговори за разрешаване на спора.

Но други страни са нетърпеливи след това, което някои дипломати описаха като "изненадващо" задържане на един от основните инструменти на блока за борба с изменението на климата.