В унищожителен парламентарен доклад се казва, че Франция е загубила три десетилетия в надпреварата за постигане на енергийна независимост и е зле подготвена за т.нар. зелен преход към екологично чисти източници на електроенергия.

В резултат на "политическата непоследователност" и безцелното движение на енергийната политика от средата на 90-те години на миналия ХХ век Франция е загубила перспективата сама да си осигурява енергийните нужди, особено електроенергията.

Докладът от 372 страници, представен на парламента в четвъртък, е резултат от шестмесечно разследване на многопартийна комисия.

Според центристкия всекидневник "Монд" документът е "дълга история на забележителни стратегически грешки, на нечути предупреждения, на пропуснати шансове, краткосрочно мислене, необосновани предположения, рисковани залози и регулаторни и законодателни димни завеси".

Според двама от членовете на комисията - Антоан Арманд от групата "Ренесанс" и Рафаел Шеленбергер от дясната партия "Републиканците" - "днес Франция е изправена с гръб към стената" по отношение на енергийните доставки.

Комисията прекара 150 часа в интервюта с експерти, учени, бизнес лидери, висши държавни служители, бивши министри и двама бивши президенти - Никола Саркози и Франсоа Оланд.

Френската ядрена енергетика търси до 15 000 души годишно до 2030 г.

Френската ядрена енергетика търси до 15 000 души годишно до 2030 г.

Страната има планове за изграждане на поне 6 нови атомни централи

В продължение на шест месеца, казва Антоан Арман, "преминахме от неразбиране през изненада до ужас".

Фактите са наистина отрезвяващи. Френският енергиен микс почти не се е променил през последните три десетилетия.

През 2022 г. страната е произвеждала 87% от електроенергията си от източници, които не са свързани с въглеродни емисии, но не е успяла да се възползва от тази огромна преднина в глобалната надпревара за изоставяне на изкопаемите горива.

В доклада се констатира, че когато Франция е трябвало да инвестира в соларния и вятърния сектор, както за производство на електроенергия, така и за продажба на френските технологии в световен мащаб, поредица от политически провали са оставили вратата отворена за китайците, които сега доминират в световен мащаб.

Развитието на ядрения сектор беше забавено по време на председателството на Оланд в отговор на аварията във Фукушима през 2011 г.

На реформи, намаляване на данъци и ядрена енергетика залага Макрон за втория си мандат

На реформи, намаляване на данъци и ядрена енергетика залага Макрон за втория си мандат

Той е считан за фаворит в изборите, насрочени за 10 април

Днес този сектор, който трябва да осигурява 70% от електроенергията на страната, произвежда с две трети по-малко от 2005 г., тъй като 32 от 56-те френски реактора са затворени за съществена, но отнемаща време поддръжка.

Още по-лошо е, че френската ядрена индустрия загуби статута си на световен лидер заради забавянията и неуспехите, свързани със следващото поколение реактори.

Комисията ясно заявява, че изграждането на т.нар. ядрени централи с вода под налягане е било необмислено, тъй като нито технологията, нито проектът са били завършени. Блокът "Фламанвил 3" вече изостава от графика с 12 години и е надхвърлил бюджета си с милиарди евро.

В доклада се казва, че не са положени достатъчно усилия за подготовка за удължаване на полезния живот на френските ядрени реактори, въпреки че всички са знаели, че срокът им на годност наближава.

Комисията прави 30 предложения, като най-важното от тях е призивът за създаване на законодателство, което да контролира изискванията в областта на енергетиката и климата през следващите 30 години.

Президентът поиска цялата ядрена енергетика в "зеления преход" на ЕС

Президентът поиска цялата ядрена енергетика в "зеления преход" на ЕС

България вече е загубила много от спирането на своите 4 реактора при влизането си в ЕС, посочи Радев

Този закон би трябвало да отчита вероятните енергийни нужди в светлината на екологичните императиви и да включва задължението за строг контрол от страна на парламента и различни експертни институции.